Kuchnia x 2

Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych

www.inpersona.pl

Blog > Komentarze do wpisu

Kozy - czyli mało znane placki

 

Kozy

Kolejny zapomniany przepis z rodzinnego kuchennego archiwum. Czy ktoś wie, co kryje się pod swojsko brzmiącą nazwą "Kozy"? To placki na bazie kefiru. Bardzo nie lubię ich robić, ale lubię patrzeć jak są zjadane :o)

Kozy robię z:

- 400 g (butelka) kefiru,

- mniej więcej 60 dag mąki pszennej,

- jajka,

- szczypty soli,

- łyżki oleju.

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto takie, by nie lepiło się do rąk i dawało formować nie wywołując ataków irytacji. Lepię z niego placki w kształcie długich "jęzorów" (pewnie jęzorów kozy). Hurra, nareszcie mam hipotezę na temat nazwy! Placki są dość duże, na patelnię wchodzą dwa. Smażę je na mocno rozgrzanym oleju a po zdjęciu z patelni przekładam na ręczniki papierowe, przykrywam drugą warstwą i odciskam tyle tłuszczu, ile się da. I pozwalam zjeść. Z dżemem.

pieska

Kozy

niedziela, 17 stycznia 2010, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy