www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Blog > Komentarze do wpisu

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Można sobie piec i jeść różne ciasta, ale czasem po prostu MUSI być placek drożdżowy. Rodzina łazi za mną i nagabuje o zwykłe, proste ciasto, które można zjeść z kubeczkiem mleka na sniadanie. Taka prawie bułka, ale jednak coś więcej.

- 80 dag mąki,

- 400 ml mleka,

- 20 dag cukru,

- 4 jajka,

- 5 dag drożdży,

- 5 dag masła,

- 10 dag rodzynek,

- cukier waniliowy.

Najpierw trzeba rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, dodać łyżkę mąki, rozmieszać, wlać lekko podgrzane mleko i zostawić do wyrośnięcia. Po 15 - 20 minutach zazwyczaj drożdże są wyrośnięte. Dorzucamy resztę cukru, jajka (zostawiając odrobinę białka do posmarowania ciasta przed pieczeniem) mąkę, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto lub prosimy mikser, żeby zrobił to za nas. Pod koniec dolewamy stopione masło i dodajemy rodzynki. Wyrobione ciasto trzeba zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej pół godziny w dużej formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni.

Ciasto jest raczej mało słodkie (w sam raz do zjedzenia z dżemem), jeśli mamy ochotę na słodsze, proponuję dorzucić dodatkowe 5 dag cukru.

A czemu się lekko zapadło na środku, naprawdę nie wiem. Nigdy tego nie robiło... Może wiedziało, że chcę mu zrobić zdjęcie i postąpiło złośliwie.

pieska

Placek drożdżowy

niedziela, 21 lutego 2010, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy