|
Blog > Komentarze do wpisu
Zupa cebulowa z grzankamiJak zwykle proste, tylko dużo krojenia cebuli :o) Wszystko, czego potrzebujemy to: - mała włoszczyzna, - 8 średniej wielkości cebul, - 2 łyżki masła, - łyżka mąki, - sól, pieprz, - kilka kromek bułki, - żółty ser. Z włoszczyzny robimy wywar. W drugim naczyniu roztapiamy dwie łyżki masła i na niedużym ogniu szklimy cebule pokrojone w krążki (grubość krążków - 2-3mm). Gdy cebula wygląda na zeszkloną, dorzucamy płaską łyżkę mąki i jeszcze chwilkę mieszamy. Dolewamy wywar, solimy i gotujemy jeszcze chwilę (zupa powinna zrobić się nieco ciemniejsza). Przygotowujemy grzanki - kromki bułki smarujemy cienko masłem, układamy ser i podpiekamy, żeby pięknie wyglądały. Teoretycznie układamy grzanki w talerzu z zupą, dzieci wybrały wersję - zupa na talerzu, grzanka w ręku. Namoczona grzanka też jest dobra, o dziwo! pieska niedziela, 07 lutego 2010, kuchnia.psakuby
|