www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Blog > Komentarze do wpisu

Pyszny placek drożdżowy

Placek drożdżowy

 

Po pierwsze - nie mogę się popisać żadnym daniem obiadowym, bo moja rodzina ostatnio chce jeść tylko makaron ze szpinakiem i sałatę z winegretem. Pozostaje mi wybierać ciasto na deser.

Po drugie - bezy, efekt uboczny babek drożdżowych okazały się tak dobre, że teraz szukamy przepisów na ciasta, do których nie używa się białek a same żółtka, bo przecież białka trzeba zostawić na bezę!

- 50 dag mąki,

- 4 dag drożdży,

- 250 ml mleka,

- 5 dag masła,

- 12 dag cukru,

- cukier wanilinowy,

- 4 żółtka,

- szczypta soli,

- 5 dag rodzynek.

Zrobić zaczyn  - drożdże utrzeć z jedną łyżką cukru, dodać łyżkę mąki, lekko podgrzane mleko i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Zaczyn, utarte żółtka i sól dodać do mąki, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i rodzynki. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia, potem jeszcze przez chwilkę powyrabiać i przełożyć do formy (długa keksówka) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem, piec 45 - 50 minut w temperaturze 175 stopni.

poniedziałek, 26 kwietnia 2010, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy