www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe "Topielec"

Ciasto drożdżowe

Ciasto już od dawna jest na blogu, ale w wersji ze śliwkami. Teraz bez owoców, w podstawowej, ale pysznej wersji. Przepis pozwolę sobie (prawie) skopiować.

Bardzo łatwe w przygotowaniu. Nazywa się, niestety, topielec. Aby upiec sobie topielca (przez niektórych zwanego płetwonurkiem) trzeba wrzucić do miski:

- trzy szklanki mąki,

- trzy duże lub 4 małe jajka,

- szczyptę soli,

- 5 dag drożdży,

- stopioną kostkę masła.

i ręcznie wyrobić tak, aby wszystko to dało się połączyć w zgrabną, gładką kulę. Teraz szykujemy duże naczynie - miskę, garnek itp., napełniamy ZIMNĄ wodą i tam wrzucamy naszą kulę. Opadnie na dno a my możemy iść napić się kawy. Po mniej więcej kwadransie, kiedy kawa jest już tylko miłym wspomnieniem najczęściej odkrywamy, że kula właśnie wypłynęła na powierzchnię. Jeśli nie, nie wpadamy w rozpacz, tylko spokojnie czekamy, aż wypłynie. Kiedy nadejdzie ten radosny moment wyciągamy kulę z wody i wkładamy z powrotem do miski.

Dosypujemy:

- szklankę cukru,

- rodzynki,

- skórkę pomarańczową.

Teraz trzeba już tylko wgnieść cukier i pozostałe składniki. Nie przejmować się, jeśli ciasto nie jest gładkie i cukier zgrzyta i drapie w palce - tak ma być. Gdy cukier został wgnieciony, ciasto robi się mokre i zaczyna się po trosze rozpływać. To dobry moment, żeby je przełożyć do formy, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 175 stopni przez mniej więcej 50 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem. I nie dziwić się w trakcie jedzenia, ze jest tak inne od puszystych, delikatnych ciast drożdżowych, które jadło się wcześniej. Jest ciężkie, wilgotne i ma chrupiący wierzch. Długo pozostaje świeże.

 

poniedziałek, 24 maja 2010, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/25 18:34:42
Ciasto wygląda bardzo apetycznie lubię wilgotne ciasta, koniecznie muszę go upiec :)
-
2010/05/26 10:23:07
Nie zawiedziesz się - ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i takie "inne".