Kuchnia x 2

Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych

www.inpersona.pl

Blog > Komentarze do wpisu

Murzynek bez glutenu i laktozy

To nie ja je piekłam :) tylko Dziecko Młodsze, dwunastoletnie dziś. Siostra Dziecka Młodszego musiała na pewien czas przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną i synowi jest żal siostry, która nagle została pozbawiona wielu pyszności. Wobec tego piecze dla niej ciasta wolne od produktów zakazanych, sam opracowując receptury :)

Oto jedna z nich:

- 200 g cukru,

- 100 g mąki gryczanej,

- 100 g mąki ziemniaczanej,

- 50 g mąki ryżowej,

- 50 g mąki sojowej,

- 4 jajka,

- 175 g oleju rzepakowego,

- łyżeczka sody,

- 4 "duże i czubate "łyżki kakao,

- 12 łyżek napoju sojowego o smaku czekoladowym (przy taaakiej ilości kakao czekoladowość napoju nie ma znaczenia - może być  po prostu dowolne mleko roślinne);

 

Lista składników była długa i skomplikowana (chociaż oczywiście mąki można różnie zmieniać), natomiast wykonanie bardzo proste - wszystkie składniki zostały umieszczone w misce i starannie wymieszane, ciasto przełożone do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (żeby uniknąć smarowania zakazanym w diecie masłem) i upieczone w temp 175 stopni, co zajęło mniej więcej 45 czy 50 minut (sprzeczne zeznania :). Zaleca się kontrolę ciasta po 40 minutach :)

Kuchnia x 2

 

środa, 11 lutego 2015, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy