Kuchnia x 2

Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych

www.inpersona.pl

Blog > Komentarze do wpisu

Bakłażan z ciecierzycą

 

 

Bakłażan z ciecierzycą

Nie, nie zrobiłam sama :) Takim obiadem powitało mnie Dziecko Starsze, które tak formalnie to dzieckiem nie jest już od dwóch lat :) Ale opowiem jak zrobiło, bo warto wiedzieć i samemu zrobić też :)

Dla czterech osób:

- 2 bakłażany,

- szklanka ciecierzycy (lub dwie puszki, będzie szybciej),

- puszka pomidorów,

- papryka,

- cebula,

- kilka ząbków czosnku,

- 2 kulki mozzarelli,

- sól, pieprz, zioła prowansalskie,

- oliwa;

 

Ciecierzycę trzeba zalać wodą, żeby się namoczyła, najlepiej na noc.

Ugotować, odcedzić. (Jeśli nam się spieszy, można użyć ciecierzycy z puszki)

Bakłażany przekroić, wydrążyć część miąższu, tego co wydrążone nie wyrzucać. Posolić, żeby nie były gorzkie, odłożyć niech sobie poleżą:)

Cebulę i czosnek podsmażyć, dodać paprykę, miąższ wydrążony z bakłażana i na koniec pomidory. Powoli gotować sos aż będzie gęsty. Dodać ugotowaną ciecierzycę.

Bakłażany podsmażyć na suchej patelni, żeby nieco zmiękły (można podpiec w piekarniku), nałożyć ciecierzycę w sosie, potem ułożyć pokrojoną w plasterki mozzarellę.

Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Wspominałam już, że dobre? Nie? Niemożliwe!

Kuchnia x 2

 

niedziela, 15 listopada 2015, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy

Komentarze
2015/11/15 12:56:51
________________________________________________________________________
CYTAT: "Bakłażan z ciecierzycą" ZDECYDOWANIE NA TAK! *****
ŚWIETNY, A PRZECIEŻ STOSUNKOWO PROSTY PRZEPIS + DUŻA
ILOŚĆ ENERGII Z WĘGLOWODANÓW ZAWARTYCH W CIECIERZYCY.
SĄ TO ENERGETYCZNE TZW. NISKIE WĘGLOWODANY OKOŁO 27%...
TAKIE DANIE PODANE NA "BARDZO GORĄCO" STANOWI PYCHOTKĘ.

________________________________________________________________________