www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Wszyscy w moim domu lubią pierogi. Niestety, pierogi nie lubią mnie. Nie umiem równiutko rozwałkować ciasta, równo odmierzyć porcji farszu, mąka jest absolutnie wszędzie, zlepiam jakieś krzywe pokraki :) Unikam tego jak mogę, każda wymówka jest dobra :)

Tu oto przedstawiam dzieło wątpliwe estetycznie, za to bardzo smaczne. Pierogi z soczewicą :)

Farsz:

- 50 dag zielonej soczewicy,

- cebula - dwie średnie,

- marchewka - duża,

- majeranek,

- czosnek - dwa ząbki,

- sól,

- pieprz (dużo),

- olej;

 

Soczewicę zalać wodą (nieco ponad poziom soczewicy). Gotować powoli aż zacznie się rozpadać (około godziny), odparować, żeby masa była gęsta i pozwolić jej nieco ostygnąć. Posiekać cebulę, lekko zeszklić na oleju, dodać czosnek, po chwili startą na tarce marchew, dusić razem 5 minut, dodać do soczewicy. Prawie-gotowy-farsz doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Teraz ciasto. Mój niezawodny przepis to:

- 150 ml wody,

- jajko,

- sól,

- 350 dag mąki;

Do takiej ilości farszu pomnożyć przez dwa :)

Zagnieść i dać chwilę poleżeć spokojnie.

I do tej pory wszystko było proste, łatwe i nieskomplikowane. Bo teraz trzeba to wszystko ulepić, wrzucić do wrzątku i gotować dwie minuty od wypłynięcia. Na szczęście te wszystkie koślawe, nieforemne i niezgrabne twory prędko zostają pożerane, pozostając jedynie wspomnieniem. I dobrze, to to wstyd być taką niezdarą.

P.S. Próbowałam lepienia wspólnie z synem, skutki były opłakane. Wychodziły mu węże. Widać zręczność odziedziczył po matce :)

 

czwartek, 10 marca 2016, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy

  • Bakłażan z ciecierzycą

    Nie, nie zrobiłam sama :) Takim obiadem powitało mnie Dziecko Starsze, które tak formalnie to dzieckiem nie jest już od dwóch lat :) Ale opowiem jak zrobiło, bo

  • Makaron z czerwoną papryką

    Tym razem to nie moje dzieło, lecz starszego dziecka. Dziecka już dorosłego :) - 3 czerwone papryki, - ciut chili, - 3 łyżki oliwy, - 4 ząbki czosnku, - nieco r

  • Ziemniaki zapiekane Weroniki

    Jako dodatek do drugiego dania lub po prostu do zjedzenia z sałatą, gdy się nie ma ochoty na gotowanie. Bo robi się samo :) - ziemniaki, ok. kilograma, - majera