Kuchnia x 2

Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych

www.inpersona.pl

Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z dynią

DSC_5618

Jesień jest najczęściej paskudna. Makaron z sosem dyniowym nie jest paskudny, wręcz przeciwnie, jest dobry.

dynia - 80 dag

śmietana 18% - 400 ml

przecier pomidorowy - 3 łyżki

duża cebula

czosnek - 3 ząbki

curry - 2 - 3 łyżeczki

papryka słodka - łyżeczka

papryka ostra - odrobinkę, niedużo, troszkę lub odważnie - pół łyżeczki :)

cząber

sól

pieprz

olej - 2 łyżki

sól

pieprz

makaron kokardki - 1 opakowanie

 

 Drobno posiekaną cebulę szklimy powoli na oleju, dodajemy rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Potem dorzucamy curry i paprykę, żeby wydobyć z nich cały smak i żeby od razu pachniało i było wiadomo, że będzie coś dobrego. Dynię trzeba utrzeć na grubych oczkach tarki, dorzucić do cebuli i przypraw, poddusić kilka minut.(Makaron może się już gotować). Teraz przecier pomidorowy, śmietana, cząber, sól, pieprz. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać nieco wody z makaronu. Odstawić na chwilkę, dodać gorący makaron, wymieszać i gotowe. W wersji wegańskiej można użyć mleka kokosowego zamiast śmietany.

 

Kuchnia x 2

 

wtorek, 29 listopada 2016, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy