www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Blog > Komentarze do wpisu

Żółta zupa

DSC_0020

 Zobaczona na Mniammniam :), warta powtórzenia, prosta.

Składniki:

opakowanie mrożonej, żółtej fasolki szparagowej

duża cebula

puszka kukurydzy

4 średniej wielkości ziemniaki

małe opakowanie śmietany 18 %

sól

pieprz

łyżeczka kurkumy (proponowany w oryginalnym przepisie szafran nie zmieścił się w budżecie :)

kumin (tak z pół łyżeczki)

łyżka oleju

 

Fasolka musi się trochę rozmrozić. Cebulę trzeba posiekać w grubszą kostkę i lekko zeszklić na oleju. W tym czasie można pokroić fasolkę po czym dorzucić ją do cebuli, chwilkę poddusić razem, zalać wrzątkiem i zacząć obierać ziemniaki, pokroić je w grubą kostkę. Gdy wyrobimy się z ziemniakami, fasolka jest już nieco podgotowana i można wrzucić ziemniaki, posolić. Po 12 - 15 minutach, gdy ziemniaki będą miękkie, zupa jest prawie gotowa. Wystarczy dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, kubeczek śmietany wcześniej rozmieszanej z odrobiną gorącej zupy, pieprz i kurkumę. Pasuje też odrobina curry.

Kolor żółty jest bardzo optymistyczny, więc jest to zupa rozweselająca :)

niedziela, 29 stycznia 2017, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy

  • Sernik krakowski

    Była prawie Wielkanoc. Starsze dziecko, które nie jest już dzieckiem było chore. Zajrzało jednak do lodówki i spojrzało potem na matkę radosnym wzrokiem, mówiąc

  • Sałata na bogato :)

    Jest w niej absolutnie wszystko, co akurat było w domu i nadawało się na sałatę: pół główki sałaty lodowej pół opakowania rukoli czerwona papryka trzy pomidory

  • Niby nic, a deser. Jogurt i truskawki.

      mrożone truskawki - opakowanie 450 g łyżka cukru jogurt typu greckiego kubek 400 g łyżka miodu