Kuchnia x 2

Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych

www.inpersona.pl

Blog > Komentarze do wpisu

Żółta zupa

DSC_0020

 Zobaczona na Mniammniam :), warta powtórzenia, prosta.

Składniki:

opakowanie mrożonej, żółtej fasolki szparagowej

duża cebula

puszka kukurydzy

4 średniej wielkości ziemniaki

małe opakowanie śmietany 18 %

sól

pieprz

łyżeczka kurkumy (proponowany w oryginalnym przepisie szafran nie zmieścił się w budżecie :)

kumin (tak z pół łyżeczki)

łyżka oleju

 

Fasolka musi się trochę rozmrozić. Cebulę trzeba posiekać w grubszą kostkę i lekko zeszklić na oleju. W tym czasie można pokroić fasolkę po czym dorzucić ją do cebuli, chwilkę poddusić razem, zalać wrzątkiem i zacząć obierać ziemniaki, pokroić je w grubą kostkę. Gdy wyrobimy się z ziemniakami, fasolka jest już nieco podgotowana i można wrzucić ziemniaki, posolić. Po 12 - 15 minutach, gdy ziemniaki będą miękkie, zupa jest prawie gotowa. Wystarczy dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, kubeczek śmietany wcześniej rozmieszanej z odrobiną gorącej zupy, pieprz i kurkumę. Pasuje też odrobina curry.

Kolor żółty jest bardzo optymistyczny, więc jest to zupa rozweselająca :)

Kuchnia x 2

 

niedziela, 29 stycznia 2017, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy

  • Zupa z selera naciowego

    duża cebula 2 duże marchewki 8 łodyg selera naciowego 6 średnich ziemniaków 2 łyżki oleju Cebulę trzeba posiekać i lekko podsmażyć na oleju, dodać pokrojony dro

  • Zupa Marchewka Pomarańcza

    Słodka, marchewkowa zupa. Przepiękny kolor, prawda? - marchew - 1 kg, - sok pomarańczowy - 250 ml, - cebula - 2 średniej wielkości, - śmietana 18 % (mała), - ły

  • Zakwas na żurek

    Akurat zdąży się zakwasić do świąt :o) - 6 łyżek mąki żurkowej (albo po prostu żytniej razowej), - 500 ml przegotowanej wody, - 4 ząbki czosnku (nieobrane, raze