www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka shrewsburskie

_DSC3379

 Zosia, żeby ucieszyć dzieci i zachwycić dorosłych, oraz żeby w domu słodko pachniało, robi ciasteczka shrewsburskie.

155 g masła

155 g cukru

1 jajko

375 g mąki

kilka kropli esencji waniliowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masło musi być miękkie. Trzeba je utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i esencję waniliową a potem mąkę, sól i proszek, wymieszać a potem wyrobić. Ciasto jest miękkie i gładkie.

Teraz chwila cierpliwości. Ciasto zawinięte w folię spożywczą musi się schłodzić w lodówce, około godziny. A potem trzeba je rozwałkować na grubość 3 mm. I ja nie potrafię tej sztuki, tylko Zosia. Dokładnie tak jak trzeba, równiutko. Potem wycinamy ciasteczka i pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia aż będą lekko rumiane czyli 15 - 17 minut w temperaturze 175 stopni. Można je ostudzić i jeść, ale lepiej wcześniej polukrować,  wycisnąć sok z połowy cytryny i dodać tyle cukru - pudru, żeby dało się malować. Jeśli polukrujemy gorące ciasteczka to lukier dobrze wyschnie, rozsmarowany na zimnych może się lepić i sprawić, że nie będą takie chrupkie.

Przepis pochodzi z książki: "Vademecum konesera. Ciasteczka" Pat Alburey. Książka Zosi sama otwiera się na właściwej stronie, gdy się ją weźmie do ręki :)

piątek, 17 lutego 2017, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy

  • Sernik krakowski

    Była prawie Wielkanoc. Starsze dziecko, które nie jest już dzieckiem było chore. Zajrzało jednak do lodówki i spojrzało potem na matkę radosnym wzrokiem, mówiąc

  • Sałata na bogato :)

    Jest w niej absolutnie wszystko, co akurat było w domu i nadawało się na sałatę: pół główki sałaty lodowej pół opakowania rukoli czerwona papryka trzy pomidory

  • Niby nic, a deser. Jogurt i truskawki.

      mrożone truskawki - opakowanie 450 g łyżka cukru jogurt typu greckiego kubek 400 g łyżka miodu