www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Blog > Komentarze do wpisu

Sernik krakowski

D60_74952

Była prawie Wielkanoc. Starsze dziecko, które nie jest już dzieckiem było chore. Zajrzało jednak do lodówki i spojrzało potem na matkę radosnym wzrokiem, mówiąc: Ojej, mamusiu, będzie jeszcze serniczek! I jak tu takiemu choremu dziecku powiedzieć, że przez pomyłkę kupiło się za dużo twarogu? Sernik trafił na listę "do zrobienia".

Najpierw ciasto:

35 dag mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki cukru

17 dag masła

dwa żółtka

jedno jajko

Ciasto jest łatwe, wystarczy wszystko szybko w misce posiekać łopatką a potem zagnieść i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy twarogowej.

D60_7495

 Masa serowa:

ser mielony 1 kg (może być w wiaderku)

masło - 200g, czyli po prostu kostka

cukier - 250 ml, czyli pełna szklanka

żółtka - 8

białka - 5

pomarańcza, żeby otrzeć z niej skórkę :)

mąka ziemniaczana - 3 łyżki

kaszka manna - 1 łyżka

skórka pomarańczowa smażona - 4-5 dag

rodzynki pomijam, bo w mojej rodzinie w serniku zakazane. Nie wiem czemu :(

Przyda się makutra. Duża.

Żółtka utrzeć z cukrem w makutrze, aż będą kremowe i prawie białe. Po trochu dodać miękkie masło, potem twaróg. Ucierać wszystko na bardzo gładką, jednolitą masę. (Mała dygresja - niezależnie od tego czy robię to w takiej kolejności, czy najpierw utrę masło z cukrem i dodaję żółtka a na końcu twaróg wychodzi mi dokładnie to samo. Warunek - masło musi być naprawdę miękkie). Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszkę, potem bakalie. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową.

Dno dużej, prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia.

2/3 przygotowanego wcześniej ciasta rozwałkować, wyłożyć dno formy, podpiec 15 minut i lekko ostudzić, tak, żeby boczki formy dały się posmarować masłem.

Wyłożyć masę twarogową na ciasto.

Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkować, pokroić w paseczki i delikatnie ułożyć na masie kratkę.

Piec przez mniej więcej godzinę. (Czas pieczenia bardzo umowny. W piekarniku w wymuszonym lekkim termoobiegiem piekę go w 150 stopniach przez 50 minut, w starej bez termoobiegu nieco ponad godzinę w temp. 175 stopni)

Upieczony, jeszcze gorący sernik polukrować, bardzo zyskuje na urodzie.

Lukier:

10 łyżeczek cukru pudru rozmieszać z odrobiną wrzątku - chodzi o taką konsystencję, żeby lukier lekko się lał i dawał rozsmarowywać po cieście.

Jeść dopiero gdy zupełnie ostygnie. Wytrzymać :)

środa, 05 lipca 2017, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy

  • Niby nic, a deser. Jogurt i truskawki.

      mrożone truskawki - opakowanie 450 g łyżka cukru jogurt typu greckiego kubek 400 g łyżka miodu

  • Babka drożdżowa, bardzo wielkanocna

       Mam gdzieś taki przepis na babkę, w którym lista składników zaczyna się: 30 żółtek. Nie, to jeszcze nie teraz :) Ta babka ma w sobie 8 żółtek, czyl

  • Pancakes czyli pankejki

    Pracowałam kiedyś w amerykańskim hotelu. Przed pracą można tam było iść do kafeterii na śniadanie. Do wyboru było wszystko:mleko, płatki, dżem, jajka, jajecznic