Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych
|
Blog > Komentarze do wpisu
Sernik krakowskiByła prawie Wielkanoc. Starsze dziecko, które nie jest już dzieckiem było chore. Zajrzało jednak do lodówki i spojrzało potem na matkę radosnym wzrokiem, mówiąc: Ojej, mamusiu, będzie jeszcze serniczek! I jak tu takiemu choremu dziecku powiedzieć, że przez pomyłkę kupiło się za dużo twarogu? Sernik trafił na listę "do zrobienia". Najpierw ciasto: 35 dag mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 17 dag masła dwa żółtka jedno jajko Ciasto jest łatwe, wystarczy wszystko szybko w misce posiekać łopatką a potem zagnieść i odłożyć do lodówki na czas przygotowywania masy twarogowej. Masa serowa: ser mielony 1 kg (może być w wiaderku) masło - 200g, czyli po prostu kostka cukier - 250 ml, czyli pełna szklanka żółtka - 8 białka - 5 pomarańcza, żeby otrzeć z niej skórkę :) mąka ziemniaczana - 3 łyżki kaszka manna - 1 łyżka skórka pomarańczowa smażona - 4-5 dag rodzynki pomijam, bo w mojej rodzinie w serniku zakazane. Nie wiem czemu :( Przyda się makutra. Duża. Żółtka utrzeć z cukrem w makutrze, aż będą kremowe i prawie białe. Po trochu dodać miękkie masło, potem twaróg. Ucierać wszystko na bardzo gładką, jednolitą masę. (Mała dygresja - niezależnie od tego czy robię to w takiej kolejności, czy najpierw utrę masło z cukrem i dodaję żółtka a na końcu twaróg wychodzi mi dokładnie to samo. Warunek - masło musi być naprawdę miękkie). Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszkę, potem bakalie. Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą twarogową. Dno dużej, prostokątnej formy wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 przygotowanego wcześniej ciasta rozwałkować, wyłożyć dno formy, podpiec 15 minut i lekko ostudzić, tak, żeby boczki formy dały się posmarować masłem. Wyłożyć masę twarogową na ciasto. Pozostałą jedną trzecią ciasta rozwałkować, pokroić w paseczki i delikatnie ułożyć na masie kratkę. Piec przez mniej więcej godzinę. (Czas pieczenia bardzo umowny. W piekarniku w wymuszonym lekkim termoobiegiem piekę go w 150 stopniach przez 50 minut, w starej bez termoobiegu nieco ponad godzinę w temp. 175 stopni) Upieczony, jeszcze gorący sernik polukrować, bardzo zyskuje na urodzie. Lukier: 10 łyżeczek cukru pudru rozmieszać z odrobiną wrzątku - chodzi o taką konsystencję, żeby lukier lekko się lał i dawał rozsmarowywać po cieście. Jeść dopiero gdy zupełnie ostygnie. Wytrzymać :)
środa, 05 lipca 2017, kuchnia.psakuby
|