Kuchnia x 2

Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych

www.inpersona.pl

Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z warzywami - stir & fry

ryz_z_warzywami_stir_and_fry_2

Błyskawiczne danie zrobione na woku

Zachciało nam się "stir & fry". Nam, to znaczy kucharkom, bo mężczyźni byli co najmniej sceptycznie do tego nastawieni. Ale zmienili zdanie, kiedy już zapachniało w kuchni podczas przygotowania potrawy.

Podstawą każdego dania z woka jest sos "stir & fry". Oczywiście przepisów na niego jest bez liku, tak jak i przepisów na danie z woka - można do niego wrzucić dosłownie wszystko. Nasza wersja jest z kalafiorem, marchewką, nerkowcami i kiełkami.

Przygotuj składniki:

Sos Stir & Fry
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 10 łyżek wywaru warzywnego lub bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mały kawałek imbiru - świeżo obrany i utarty
Danie główne:
  • 4 torebki ryżu jaśminowego (po 1 na osobę)
  • mały kalafior
  • 4 średnie marchewki
  • duża garść nerkowców
  • duża garść kiełków (specjalny mix do stir & fry lub kiełki fasoli mung)
  • mała garść posiekanej natki pietruszki

I tu uczciwie musimy powiedzieć, że mimo, iż przygotowanie samego dania jest błyskawiczne, to o robieniu go należy pomyśleć parę godzin wcześniej. Bo najpierw robimy sos, a następnie warzywa w nim lekko marynujemy. Dopiero później przechodzimy do właściwego gotowania.

Jak zrobić sos Stir & Fry?

Bardzo prosto: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, imbir obieramy i ucieramy na drobnej tarce. W dużym kubku lub słoiku mieszamy ocet ryżowy, sos sojowy, miód i wywar. Dodajemy czosnek i imbir i wszystko mieszamy. Tak przygotowanego sosu użyjemy do lekkiego zamarynowania warzyw. Najlepiej zrobić to na minimum 3-4 godziny przed planowanym posiłkiem.

Przygotowanie dania:

W garnku nastawiamy wodę na ryż, odpowiednio ją soląc.

Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki a kalafiora rozbieramy - użyjemy samych różyczek, średnio lub drobno pokrojonych.

Rozgrzewamy woka, ale tak naprawdę porządnie. Dajemy dosłownie 3 łyżki oliwy lub oleju i wysypujemy na nie zamarynowane warzywa. Smażymy krótko (3-5 minut), często mieszając. Na koniec wsypujemy nerkowce i jeszcze minutę nadal smażymy. Zapach zmieszanego imbiru i czosnku jest fantastyczny, człowiek od razu robi się jeszcze bardziej głodny:)

W tym czasie ryż się ugotował - odcedzamy porządnie torebki i wysypujemy ryż do garnka.

Na talerze nakładamy: ryż, na wierzch warzywa obficie posypane kiełkami i posiekaną pietruszką. Efekt? Przepyszne danie i zadowoleni domownicy.

ryz_z_warzywami_stir_and_fry

Smakował Ci ryż z warzywami Stir & Fry? Mamy mnóstwo pomysłów na smaczne i proste dania obiadowe. Znajdziesz je tu: Obiady

 

Kuchnia x 2

 

środa, 09 maja 2018, kuchnia.psakuby

Polecane wpisy