| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

niedziela, 30 października 2011

nowy wpis

23:18, kuchnia.psakuby
Link Dodaj komentarz »
sobota, 29 października 2011

Nowy wpis

07:18, kuchnia.psakuby
Link Dodaj komentarz »

 Ciasteczka z limetką

- 30 dag mąki,

- 20 dag masła,

- 10 dag cukru pudru,

- 2 żółtka,

- szczypta soli,

- sok z połowy limetki,

- skórka otarta z połowy limetki;

Limetkę umyć bardzo starannie i wyparzyć. Pozostałe składniki (mąkę, posiekane masło, cukier, żółtka i sól) wrzucić do miski. Zetrzeć skórkę z połowy limetki, dopiero potem przekroić owoc i wycisnąć sok z otartej połówki.

Ciasto, jak to zwykle na kruche, trzeba zagnieść jak najszybciej, żeby się nie zaczęło rozpływać. Potem zostawić na godzinę w lodówce. Gdy ciasto dobrze się schłodzi, trzeba je podzielić na porcje (to, czego nie wałkujemy czeka w lodówce) i rozwałkować grubość 3 - 4 mm, lekko podsypując mąką. Wyciąć ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut, piekarnik 200 stopni.

Mimo tego, że dodaje się tylko pół limetki, jest ona bardzo dobrze wyczuwalna w smaku. Ciasteczka są wyraźnie cytrusowe :)

(Zdjęcie bardzo udane, nieprawdaż?)

pieska

niedziela, 23 października 2011

Zupa z czerwonej papryki

A oto zupa, która wygląda jak pomidorowa, a jest zupą z czerwonej papryki.  Nowy smak w naszym domu, a danie przy okazji ładnie pachnie i apetycznie wygląda.

- 3 duże, czerwone papryki,

- łyżka  masła,

- średnia cebula,

- włoszczyzna,

- śmietana 18 %,

- sól,

- pieprz,

- makaron;

Z włoszczyzny i 1,5 l wody ugotować wywar warzywny. Cebulę i paprykę pokroić i dusić na maśle przez mniej więcej 15 - 20 minut, aż będą miękkie. Paprykę z cebulą zmiksować, dodać wywar, śmietanę wymieszać z małą ilością gorącej zupy i też dodać, doprawić solą i pieprzem, podawać z makaronem.

pieska

sobota, 17 września 2011

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

- 2 puszki ciecierzycy,

- 15 dag suszonych pomidorów w oleju,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- 2 łyżki majonezu,

- pieprz;

Zmiksować - jakby wydawało się zbyt gęste można dodać łyżkę czy dwie oleju, w którym były pomidory. Bardzo dobre :o) Zrobię jeszcze takie samo z czerwoną soczewicą. Albo z fasolką. Odkrywam nowe obszary w dziedzinie past do kanapek :o)

Pasta z soczewicy i warzyw

 

Jak dla mnie bomba. Mogę jeść na wszystkie posiłki z deserem łącznie :) Tradycyjnie, jak to w mojej kuchni, pasta jest bardzo prosta do przygotowania.

Składniki:

- dwie łyżki oleju słonecznikowego,

- średnia cebula,

- kawałek pora,

- duża marchew,

- 300 ml czerwonej soczewicy,

- 4 łyżki płatków jęczmiennych (lub innych, ale błyskawicznych),

- 600 ml wody (po prostu dwa razy tyle wody, ile bierzemy soczewicy),

- sól,

- pieprz,

- łyżka masła;

Wykonanie:

Warzywa niedbale posiekać, chwilkę przesmażyć na rozgrzanym oleju, dosypać soczewicę, zalać wodą, gotować aż soczewica zacznie się rozpadnie, czyli jakieś 20 minut lub ciut dłużej. Dodać płatki, można pogotować jeszcze chwilę, posolić, dołożyć masło i pieprz i gdy trochę ostygnie - zmiksować. Wystarczy na całą górę kanapek :) Bardzo ekonomiczne smarowidło.

pieska

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Sałatka z buraczków z fetą

- 4 średnie buraki,

- opakowanie fety,

- duże jabłko,

- mała cebula czosnkowa,

- 2 łyżki oleju,

- 3 - 4 łyżki soku z cytryny,

- pieprz;

Buraki gotowały się przez pół godziny, zostały pokrojone w kostkę raczej drobną.  Jabłko i cebula też pokrojona w niedużą kosteczkę, mażąca się nieco feta w grubszą :o)

A pieprzu przyda się dużo!

pieska

sobota, 30 lipca 2011

Są wakacje. Do końca sierpnia :)

20:31, kuchnia.psakuby
Link Komentarze (1) »
środa, 29 czerwca 2011

Tort śmietankowo-makowy z poziomkami

- 5 jajek

- 15 dag cukru pudru

- 2 łyżki mielonych migdałów

- 12 dag mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

- 20 dag maku (suchego)

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną.Przelać do niej ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. (Średnica tortownicy ok 23 cm) .Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut, sprawdziś patyczkiem. Gdy ostygnie, przekroić poziomo na trzy placki.

Do nasączenia najlepiej użyć herbaty z cytryną, 1 - 1,5 szklanki.

Krem 50 dag serka mascarpone

100 ml śmietany kremówki, ubitej

cukier puder - 7 - 8 dag.

Tagi: tort
21:53, kuchnia.psakuby , Ciasta i ciastka
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 czerwca 2011

Chłodnik

Oto chłodnik dla bardzo, bardzo leniwych. Żadnego pracochłonnego siekania i długich przygotowań. Potrzebujemy:

- 5 - 6 małych buraczków,

- 4 kubeczki kefiru,

- jajka na twardo,

- koperek,

- sól, pieprz;

Buraczki trzeba obrać, pokroić, ugotować, ale bardzo krótko - jakieś 10 minut. Poczekać, aż wystygną, zmiksować, dodać zimny kefir (jogurt, zsiadłe mleko, co kto lubi), sól, pieprz. Podać z jajkiem i koperkiem.

pieska

21:11, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 maja 2011

Pasta oliwki jajko

Potrzeba matką wynalazku. Wegetariańskie dziecko domaga się czegoś atrakcyjnego na kanapki, a któż odmówi dziecku?

Tu mamy:

- puszkę ciecierzycy osączoną z zalewy,

-10 dag zielonych oliwek,

- dwie łyżki  majonezu,

- płaską łyżeczkę kurkumy,

... zmiksowane. To samo zrobimy z suszonymi pomidorami i powiemy, czy było warto :o)

 

pieska

sobota, 30 kwietnia 2011

zxz

21:59, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Dodaj komentarz »

Pasta wiosenna

Na Wielkanoc dziecko młodsze koniecznie chce rzeżuchę. Wysiewa ją w/na? glinianym jeżu a potem każe jeść, bo to przecież podobno zdrowe!

Pastę z rzeżuchą robimy tak:

- gotujemy na twardo 6 jajek,

- otwieramy puszkę tuńczyka w oleju,

- dodajemy 2 łyżki majonezu, po czym miksujemy;

Dajemy dziecku nożyczki i wysyłamy je na wiosenny zbiór rzeżuchy.

Dorzucamy zieleninę do uprzednio zmiksowanych rzeczy, mieszamy, można nieco posolić, ale tuńczyk w puszce jest zazwyczaj dość słony, więc nie jest to konieczne, pieprz natomiast konieczny jest. I już.

pieska

wtorek, 26 kwietnia 2011

Chleb pszenny na orkiszowym zakwasie

Zrobiłam go trzy razy i już stał się tym ulubionym.

11:28, kuchnia.psakuby , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 kwietnia 2011
niedziela, 06 marca 2011

Ciasteczka cytrynowe

 Przepis od Zofii zdążyłam już dawno dostać, ze trzy razy zgubić i tyleż razy znaleźć, zgubiłam czwarty raz i wtedy znalazł go mąż. Jak widać najwyższy czas go wreszcie zapisać, bo jak zniknie jeszcze raz, to już na amen.

- 155 g masła,

- 155 g cukru,

- 1 jajko,

- 375 g maki,

- kilka kropli esencji waniliowej,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- szczypta soli,

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, doda jajko, esencję waniliową i mąkę, sól i proszek. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i chłodzić około godziny. Rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm, wyciąć ciasteczka. Ciasteczka jeszcze raz schłodzić w lodówce - przez mniej więcej pół godziny. Piec 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wydawało by się - ciasteczka jak ciasteczka. Ale te były pokryte lukrem, bardzo prostym, ukręconym z kilku łyżek cukru pudru i takiej ilości soku cytrynowego, żeby dało się nim łatwo malować cienką warstwą. I dzięki temu lukrowi były naprawdę wyjątkowe i pyszne.

 

pieska

 

 

 

poniedziałek, 28 lutego 2011

Muffiny cytrynowe z żurawiną

 

Muffiny cytrynowe z żurawiną

Pierwsze muffiny, które smakowały małżonkowi. Bo on nie cierpi muffin! Obraża się na sam widok foremki i papilotek... A wczoraj nie! Bo wyszły naprawdę znakomite.

Przepis prosty:

Suche:

- 30 dag mąki,

- 8 - 10 dag cukru,

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- pół łyżeczki sody,

 -skórka otarta z połowy cytryny;

Mokre:

- 2 jajka,

- 15 dag kefiru,

- 5 dag oleju słonecznikowego,

- sok wyciśnięty z połówki cytryny;

Dodatki:

5 dag suszonej a raczej kandyzowanej żurawiny,

średniej wielkości niezbyt słodkie jabłko (u mnie boskop);

 

niedziela, 13 lutego 2011

Babka walentynkowa

 

LINK do nowego wpisu z babką cytrynową.

poniedziałek, 07 lutego 2011

Czekoladowa mysz

Czekoladowa mysz to oczywiście czekoladowy mus. Bardzo, bardzo dobry i  niezmiernie pasujący do kawy. I łatwy do zrobienia.

- 200 g gorzkiej czekolady (moja miała 80 % kakao),

- 3 jajka,

- łyżka gorącej wody (da się bez),

- 3 dag cukru,

- 250 ml śmietany 30%;

Czekoladę trzeba roztopić w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą i zostawić do ostygnięcia. Gdy czekolada się studzi i kusi zapachem i zachęca, żeby ją wyjeść do ostatniej kropelki, trzeba utrzeć żółtka z łyżką wody, cukrem i ubić pianę z białek. Śmietanę też trzeba ubić i właściwie teraz zostało nam już tylko upewnić się, że czekolada jest ostudzona, wlać ją do utartych z cukrem żółtek, wymieszać, domieszać ubite białka, na końcu śmietanę, znaleźć naczynie na tyle eleganckie, by umieścić w nim tak znakomity deser. Potem wstawiamy mysz na kilka godzin do lodówki.

Czekoladożerny małżonek przed uwiecznieniem swojej porcji posypał ją jeszcze wiórkami czekolady. Ale z dodatkową bitą śmietaną i jedną małą wisienką z konfitury też by było pyszne. Do czarnej, gorzkiej kawy, oczywiście!

pieska

niedziela, 02 stycznia 2011

Śledzie z rodzynkami w occie winnym

Niech w końcu Autorka coś o mnie napisze! Ile można czekać!

Czekam dalej - i nic. Skandal - po prostu, skandal.

Niewinny śledź w occie winnym

Tak dalej być nie może! Napiszcie coś wreszcie.

Matjasy w pomidorach

Przepis "z-metropolii" wyszukany na "Wystarczająco dobrej pani domu". Teraz sprawdzony również przeze mnie i uznany za dooobry...

- 5 płatów matiasów,

 - 2 łyżki miodu naturalnego,

 - 4 średnie cebule,

 - 2 łyżki octu winnego,

- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

 - olej (kilka łyżek),

- sól, pieprz;

 
Najpierw trzeba wymoczyć płaty matiasów.

Cebulę pokroić w plastry i dusić do miękkości na oleju, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów pokroić na kawałki. Potem ułożyć warstwami w salaterce czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2 dni.

pieska

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12