| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Pieczywo

czwartek, 21 kwietnia 2016

Bagietka

 

 Bagietki są dobre :) Najlepsze wychodzą, gdy ciasto zawiera stosunkowo dużo wody i jest nieco lepkie, ale wtedy, gdy nie ma się specjalnej formy, rozpłaszczają się podczas wyrastania i pieczenia. Nadal są pyszne, ale nie wyglądają tak, jakby się chciało.

W zeszłym tygodniu na AleDobre.pl była promocja na formy do wyrastania i wypieku bagietek.

Błyskawiczna decyzja, zamówienie, dostawa z prędkością światła :)

Przepis jest prosty:

450 dag mąki pszennej

300 ml wody

płaska łyżeczka soli

1,5 dag drożdży

Nie trzeba żadnego rozczynu, wystarczy zagnieść, wyrobić i zostawić, niech sobie rośnie. Najlepiej długo. Na przykład - zagnieść i wyrobić rano i zostawić w przykrytej torebką foliową misce do wieczora. Wieczorem wyrabiać jeszcze przez chwilę, podzielić na trzy części, bo bagietki będą trzy :)

Bagietki formuje się tak: kawałek ciasta uklepać tak, by nadać mu kształt niedużego prostokąta i złożyć na trzy wzdłuż dłuższego boku tak, żeby powstał wałeczek. Wałeczek uklepać, składanie powtórzyć. Powstaje dłuższy i cieńszy wałeczek. Po rozpłaszczeniu i złożeniu jeszcze raz mamy bagietkę :) Bagietkę układamy z szacunkiem na świeżo nabytej, umytej i posmarowanej oliwą formie do bagietek. Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bagietki nacinamy ostrym nożem, spryskujemy wodą i pieczemy przez mniej więcej pół godziny w temperaturze 220 stopni - aż będą rumiane. Na dno piekarnika trzeba wstawić naczynie z wodą.

Zapach jak w piekarni - gratis:)

09:06, kuchnia.psakuby , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
piątek, 30 marca 2012

Chlebek mleczny

 

Bardzo łatwy i prosty chlebek drożdżowy, który robię (a raczej uprzejmie proszę maszynę o wykonanie) gdy skończy się już chleb na zakwasie a z całą pewnością nie chce mi się iść do sklepu.

- 300 ml mleka,

- 475 g mąki,

- 2,5 dag masła,

- łyżeczka soli,

- dwie łyżeczki cukru,

- 1 - 2 dag drożdży.

Składniki wrzuciłam do maszyny mniej więcej w wymienionej wyżej kolejności, chleb został upieczony w programie podstawowym, 3 godziny 18 minut. Miło pachnie, jest miękki i delikatny.

 

pies

09:18, kuchnia.psakuby , Pieczywo
Link Komentarze (6) »
niedziela, 12 lutego 2012

Chleb z ziarnami pszenicy

Do całkiem zwykłego chleba dodałam przed wyrastaniem ziarna pszenicy, najpierw oczywiście namoczone i ugotowane.

300 ml ziaren pszenicy (po namoczeniu i ugotowaniu oczywiście będzie więcej)

300 g płynnego zakwasu,

500 ml wody,

600 g mąki pszennej (najczęściej używam typu 650),

łyżka soli,

i jeszcze dwie łyżki oleju słonecznikowego,

Wszystko (z wyjątkiem pszenicy) trzeba wymieszać, bardzo starannie - u mnie robi to maszyna i trwa to 20 minut, ale można to zrobić mikserem lub drewnianą łyżką. Ciasto będzie niezbyt gęste, ale też nie płynne. Ma się dać mieszać bez wysiłku. Na końcu dodać pszenicę.

Gdy ciasto wyrośnie, (po mniej więcej 4 - 6 godzinach) czyli od krawędzi formy będzie go dzielił mniej  niż centymetr, trzeba je wystawić i nagrzać piekarnik do ok. 220 stopni. Na dół piekarnika trzeba wstawić naczynie z wodą, która zapobiegnie wysychaniu podczas pieczenia.

Teraz pieczenie:

porządnie spryskany wodą chleb wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225 stopni i piekę dwadzieścia minut, zmniejszam temperaturę do 200 stopni, znów 20 minut, zmniejszam do 175 stopni i też 20 minut. Potem wyłączam piekarnik i zostawiam tam chleb jeszcze na 10 minut.

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Chleb pszenno-razowy

Nie udał się tak, jakbyśmy wszyscy chcieli. La catastrophe, jak mawiają Francuzi... Nie da się o nim nic więcej powiedzieć ponad to, że jest jadalny dookoła a zawartość kanapki wylatuje środkiem :o) Dowód na to, że nawet jeśli pieczemy udane chleby od lat, to czasem plamy na słońcu lub te karzełki, co to wyłażą nam nie wiadomo skąd, za to wiadomo, co robią z mlekiem postawionym na kwaśne, psocą też przy okazji pieczenia.

Nad TAK BARDZO RAZOWYM chlebem trzeba będzie jeszcze popracować :o)

 

pieska, tylko troszkę rozżalona :o)

sobota, 28 stycznia 2012

Bułeczki mleczne

300 ml mleka,

45 dag mąki (i mniej więcej 5 dag do podsypania),

łyżeczka soli,

łyżeczka cukru,

2 dag drożdży (lub mniej),

2,5 dag masła,

Bez cudów i zaczynów - wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zagnieść ciasto. Odłożyć, żeby sobie trochę porosło - około dwudziestu minut. Zagnieść krótko,  podzielić na dwanaście części, z każdej uformować kulkę i zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, każdą kulkę-bułkę dość głęboko naciąć. Piec około dwudziestu minut.

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Chleb pszenno-razowy

Ludzie! Pieczcie chleb w domu, to naprawdę nie jest trudne!

Opracowywanie własnej receptury  na chleb w sam raz smaczny i w sam raz zdrowy bardzo mnie cieszy, bo efekty są znakomite. Kolejna wariacja na temat "Chleba białego pszennego", tylko stopniowo zamieniam zwykłą mąkę pszenną na razową. Teraz jest pół na pół i tak chyba jest najlepiej.

- 5 dag nakarmionego zakwasu,

- 20 dag mąki pszennej razowej,

- 130 ml wody,

zamieszać i zostawić na noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub torebką foliową.

Następnego dnia wymieszać:

- 20 dag mąki pszennej razowej,

- 40 dag mąki pszennej

- 350 ml wody;

i zostawiam na pół godziny

Potem dodać:

- zaczyn,

- łyżkę soli;

i wyrobić chwilę. Odstawić na kilka minut i wyrabiać znów, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Potem trzeba je przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić na godzinę przykryte. Po godzinie trzeba je odgazować, czyli przełożyć na blat oprószony mąką, rozciągnąć w prostokąt, złożyć jak kopertę i znów odstawić na godzinę. Potem można już uformować bochenek i ułożyć chleb w koszyku wyłożonym serwetką posypaną mąką, gładką stroną do dołu, żeby wyrósł. Rośnie mniej więcej cztery godziny. Gdy już urośnie, można nagrzać piekarnik do mniej więcej 240 stopni, wyrzucić chleb z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną otrębami. Naciąć ostrym nożem, nie naciskając. Piec 20 minut, obniżyć temperaturę do 180 stopni, piec przez kolejne 40 minut.

Następnego dnia nadal smakowity, nie kruszy się i systematycznie znika :o)

pieska

sobota, 21 stycznia 2012

Foccacia z mozzarellą i oliwkami

Ciepły, pachnący chlebek do obiadu. Czyli do sałatki :o)

- 210 ml wody,

- łyżka oliwy,

- 40 dag mąki pszennej,

- łyżeczka soli,

- łyżeczka cukru,

- 2 dag drożdży,

- 15 dag startej mozzarelli,

- czarne oliwki,

- rozmaryn;

Zagnieść ciasto z mąki, wody, drożdży, oliwy, soli i cukru. Utoczyć kulę, rozpłaszczyć , posypać mozzarellą  ponownie zagnieść. Przełożyć do wysmarowanej oliwą dużej tortownicy i zostawić do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut, najlepiej przykryte folią. W wyrośniętym cieście zrobić palcem otwory i włożyć w nie oliwki. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia - tym razem na 15 minut.

Piec w 200 st. , ok. 40 minut.

 

pieska

 

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Chleb pszenny na zaczynie z maki razowej

To prawie niemożliwe, ale rodzina stwierdziła, że to jeszcze lepszy chleb niż poprzedni, ze dwa wpisy do tyłu, czyli "chleb biały pszenny". Różni się od niego tym, że zamiast zwykłej mąki pszennej do zaczynu użyłam mąki pszennej razowej i odrobinę więcej wody.

niedziela, 01 stycznia 2012

Chleb biały pszenny

Na Święta dostałam od męża mnóstwo prezentów, głównie książek. Mąż to osobnik podstępny,  przebiegły i nieludzko sprytny. Słusznie wywnioskował, że jeśli niektóre z książek będą kulinarne, to ja na pewno coś nowego ugotuję lub upiekę. W książce Barbary Jakimowicz - Klein "Upiecz swój chleb" znalazłam prosty przepis na chleb, a skoro prosty, to w sam raz dla mnie. Rodzina zachwycona, twierdzi, że jest to najlepszy chleb, jaki kiedykolwiek zrobiłam i od teraz taki mam robić. No to robię :o)

Najpierw kilkakrotnie podkarmiam zakwas, żeby był świeży i aktywny. Potem robię zaczyn, czyli mieszam:

- 5 dag zakwasu,

- 20 dag mąki pszennej 650,

- 100 ml wody,

i zostawiam na noc w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką lub torebką foliową.

Następnego dnia mieszam:

- 60 dag mąki pszennej,

- 300 ml wody;

i zostawiam na pół godziny

Potem dodaję:

- zaczyn,

- łyżkę soli;

i wyrabiam chwilę. Odstawiam na kilka minut i wyrabiam znów, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Potem trzeba je przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem i zostawić na godzinę przykryte. Po godzinie trzeba je odgazować, czyli przełożyć na blat oprószony mąką, rozciągnąć w prostokąt, złożyć jak kopertę i znów odstawić na godzinę. Potem można już uformować bochenek i ułożyć chleb wygodnie w koszyku wyłożonym serwetką posypaną mąką, gładką stroną do dołu, żeby sobie wyrósł. Rośnie mniej więcej cztery godziny i nie wolno go poganiać, potrzebuje tego czasu! Gdy już urośnie, można nagrzać piekarnik do mniej więcej 240 stopni, wyrzucić chleb z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną otrębami. Naciąć ostrym nożem, nie naciskając. Piec 20 minut, obniżyć temperaturę do 180 stopni, piec przez kolejne 30 - 40 minut. W książce Autorka proponuje łączne pieczenie przez 40 minut, jednak przed wyrastaniem dzieli ciasto na dwa bochenki. Mój jest duży (po upieczeniu waży 1,2 kg) i wolę go piec dłużej. Na zdjęciu widać, że jest piękny, prawda? I pyszny - o przylepkę toczy się prawdziwy bój!

pieska

wtorek, 26 kwietnia 2011

Chleb pszenny na orkiszowym zakwasie

Zrobiłam go trzy razy i już stał się tym ulubionym.

11:28, kuchnia.psakuby , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 kwietnia 2011
poniedziałek, 20 grudnia 2010

Focaccia

210 ml letniej wody,

1 łyżka stołowa oliwy,

350 g mąki pszennej,

pół łyżeczki soli,

1 łyżeczka cukru,

1 łyżeczka suszonych drożdży (lub ok. 2 dag świeżych),

rozmaryn;

 

Z podanych wyżej składników (oprócz rozmarynu :o) zagnieść ciasto. Posmarować oliwą dużą tortownicę i przełożyć do niej ciasto, zostawić do wyrośnięcia na 20 - 30 minut, najlepiej przykryte folią. W wyrośniętym cieście zrobić głębokie dołki (lub wręcz otwory) palcem. Znów zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, potem skropić oliwą, posypać rozmarynem i solą - najlepiej w grubych kryształkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 - 40 minut.

pieska

 

 

Focaccia

09:01, kuchnia.psakuby , Pieczywo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 listopada 2010

Chleb powszedni

Bardzo dobry, taki prawdziwy chleb. Wygląda inaczej niż na zdjęciu na stronie Mirabbelki, no i był pieczony w formie.

Przepis tu:

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-powszedni

Chleb powszedni

poniedziałek, 28 czerwca 2010

Chleb pszenno-żytni

- 200 g porządnie nakarmionego zakwasu,

- 700 ml wody,

- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej,

- 200 g mąki pszennej 650,

- 100 ml otrąb pszennych,

- 100 ml siemienia lnianego,

- 100 ml słonecznika (+ ziarna słonecznika do posypania),

- 100 płatków owsianych,

- łyżka soli,

- dwie łyżki oleju

Wszystko wystarczy wymieszać bardzo porządnie (u mnie miesza maszyna) zostawić na godzinę, potem przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Zostawić do wyrośnięcia - chleb ma podwoić objętość. Wyrośnięty wstawić do pieca rozgrzanego do 220 stopni i co 20 minut obniżać temperaturę - do 200 i potem do 180 stopni. Czyli pieczenie trwa godzinę. Zostawić w gorącym piekarniku jeszcze 10 - 15 minut po upieczeniu.

Będzie długo dobry i świeży. Taki ciemny, prawdziwy chleb lubię najbardziej.

13:38, kuchnia.psakuby , Pieczywo
Link Komentarze (2) »
sobota, 26 czerwca 2010

Chleb drożdżowy z ziarnami

- 400 ml wody,

- 50 dag mąki,

- 2 dag drożdży,

- łyżka soli,

- łyżka cukru,

- 125 ml otrąb,

- trzy łyżki płatków owsianych,

- trzy łyżki siemienia lnianego,

- dwie łyżki oleju,

- słonecznik do posypania.

Chleb do zrobienia szybko, gdy człowiek nie ma czasu na bawienie się z zakwasem.  Do letniej wody wrzucamy cukier i drożdże, zostawiamy w spokoju na 15 minut, potem dodajemy mąkę, płatki, siemię, sól i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając olej.

Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami pszennymi. Zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 200 stopni przez mniej więcej godzinę.

Nie jest to taka rewelacja jak chleb na zakwasie, ale za to można go naprawdę szybko zrobić.

poniedziałek, 31 maja 2010

 

Bułeczki maślane

Naszło mnie wczoraj znienacka na bułeczki z kruszonką. Proste :o) Pyszne :o)

- 60 dag mąki,

- 250 ml mleka,

- 2 dag drożdży,

- 6 dag cukru,

- 5 dag masła,

- 2 jajka,

- jedno żółtko (białko zostaje do posmarowania bułek),

- sól

i na kruszonkę:

- 5 dag masła,

- 5 dag cukru,

- 6 dag mąki.

Najpierw zaczyn. Drożdże, łyżka cukru, 5 dag mąki, mleko. I chwila relaksu w oczekiwaniu aż wyrośnie. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę cukru, mąki, jajka i żółtko, solimy ciut i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione masło. Dajemy ciastu trochę porosnąć, (w tym czasie robimy kruszonkę) potem formujemy bułki, a właściwie kulki, które leciutko spłaszczamy. Zostawiamy je do wyrośnięcia, potem smarujemy białkiem i posypujemy hojnie kruszonką. Całkowicie wyrośnięte bułeczki wstawiamy do pieca rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Stan upieczenia oceniamy po kolorze :o)

Zjadamy koniecznie z mlekiem :o)

 

Bułeczki maślane

środa, 19 maja 2010

Chleb z oliwkami

Zrobiła maszyna, ja tylko wymysliłam sobie, na co mam ochotę. Chleb miał pachnieć ziołami, oliwą i mieć w sobie oliwki. Się udało!

- 250 ml wody,

- 30 ml oliwy,

- 2 łyżeczki oregano,

- 1 łyżeczka soli,

- 40 dag mąki,

- 8 dag oliwek pokrojonych w kółeczka,

- łyżeczka suszonych drożdży.

11:05, kuchnia.psakuby , Pieczywo
Link Komentarze (8) »
czwartek, 25 marca 2010

Chleb pszenno-żytni

- 275 ml wody,

- 23 dag mąki pszennej,

- 23 dag mąki żytniej,

- łyżeczka soli,

- 20 ml oleju słonecznikowego,

- łyżeczka suszonych drożdży.

Jak można poznać po kształcie bochenka, wyręczyła mnie maszyna. Ale można się obyć bez maszyny i wyrobić chleb mikserem lub ręcznie. Najlepiej wtedy zamienić drożdże suszone na 2 dag świeżych.

piątek, 12 marca 2010

Słodkie bułeczki

Proste słodkie bułki śniadaniowe. Upieczone wieczorem, żeby piątkowy poranek, kiedy już bardzo nie chce się iść do szkoły był dla dzieci milszy.

- 300 ml letniego mleka,

- 45 dag mąki,

- 6 płaskich łyżek cukru,

- 2 dag drożdży,

- pół łyżeczki soli,

- olej do posmarowania bułek.

środa, 03 marca 2010

Chleb pomidorowy

Taki malutki eksperyment. Jeśli robiąc chleb zamiast wody weźmie się sok pomidorowy, dorzuci zioła i suszone pomidory, to wyjdzie pachnący i kolorowy chleb pomidorowy.

Oto składniki:

- 280 ml soku pomidorowego,

- 40 dag mąki,

- łyżeczka suszonych drożdży,

- łyżeczka soli,

- łyżeczka oregano,

- łyżeczka bazylii,

- 20 ml oliwy,

- 5 dag posiekanych suszonych pomidorów.

Resztę zrobiła maszyna :o)

wtorek, 23 lutego 2010

Bułki półpełnoziarniste

Upieczenie bułek jest prostsze niż założenie tych wszystkich zimowych ciuchów, szalików, buciorów i czap i wyjście z domu po pieczywo. A już zapachu świeżego pieczywa, ktory wypełnia całe mieszkanie i przenika na zewnątrz nic nie zastąpi :o)

- 300 ml wody,

- 25 dag mąki pszennej razowej,

- 30 dag mąki pszennej,

- 2,5 dag drożdży,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 łyżka cukru,

- 1 łyżka oleju.

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, wyrobiamy i zostawiamy na pół godziny, żeby sobie poleżało. Po półgodzinie trzeba je znów króciótko przerobić i podzielić na 12 części, z których formujemy bułeczki czyli po  prostu robimy kulki (Jeśli wydają się zbyt okrągłe, spłaszczamy. Ja lubię takie pękate). Układamy je na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do  225 stopni, pieczemy mniej więcej przez pół godziny.

pieska

 

sobota, 20 lutego 2010

Chleb z jabłkiemChleb z jabłkiem

Dzieciom trochę znudził się chleb bananowy. Miały ochotę na inny smak. Drobiazg - wystarczy zmodyfikować przepis i zamiast dwu ugniecionych bananów dorzucić do ciasta 25 dag tartych jabłek.

wtorek, 09 lutego 2010

Chleb kukurydziany

Lekki chlebek,  taki bardziej dietetyczny :o) W zasadzie jak bułka w bardzo apetycznie żółtym kolorze. Dzieciom smakował z masłem orzechowym. Bardzo pasuje też do miodu.

- 150 ml wody,

- 80 ml mleka,

- 1 łyżka oleju,

- 28 dag mąki pszennej,

- 10 dag mąki kukurydzianej,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 łyżka brązowego cukru,

- 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 2 dag świeżych.

Moim chlebkiem zajęła się maszyna, ale nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić go metodą tradycyjną - rozmieszać drożdże z cukrem, dodać mleko, wodę, potem obydwa rodzaje mąki, cukier, sól i wyrobić, dodając pod koniec łyżkę oleju. Uformować, zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej pół godziny piec w temperaturze ok 180 stopni przez mniej więcej 40 - 45 minut.

środa, 03 lutego 2010

Bułki z ziarnami

Bułki piecze się wtedy, gdy ma się na nie ochotę, lub gdy nie ma czasu, żeby upiec chleb. No i właśnie wczoraj nie było czasu :o) I młodsze dziecko domagało się grahamek. Nie są to grahamki, bo nie miałam odpowiedniej mąki, ale bardzo je przypominają. Składają się z:

- 300 ml wody,

- 20 dag mąki pszennej razowej,

- 30 dag mąki pszennej,

- 2,5 dag drożdży,

- 1 łyżeczka soli,

- 1 łyżka cukru,

- 5 dag płatków owsianych,

- 5 dag zarodków pszennych,

- 5 dag siemienia lnianego,

- 5 dag słonecznika,

- 1 łyżka oleju.

Ze wszystkich składników zagniotłam ciasto, wyrobiłam (jest dość zwarte, więc nie jest to najłatwiejsza część całego przedsięwzięcia. Można się ciut zasapać.) i zostawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Po półgodzinie ciasto zostało ponownie króciutko wyrobione i podzielone na 12 części, z których zrobiłam kulki. Ułożyłam je na papierze do pieczenia i zostawiłam do ponownego wyrośnięcia na pół godziny. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do  225 stopni, piekłam przez 25 minut.

Są chrupiące i pięknie pachną. A do tego są bardzo smaczne i okropnie zdrowe :o)))

pieska

 

niedziela, 24 stycznia 2010

Pan de Horiadaki

Grecki, pszenny chleb na zakwasie. Ulubiony chlebek mojej córki. Po pierwszej, nieudanej próbie zwany w naszej rodzinie "tarczą antyrakietową" - po prostu pierwszy egzemplarz był oporny i nie urósł. Był jednak smaczny i to zachęciło mnie do dalszych prób. Do ideału jeszcze daleko - ideał oraz przepis znajdują się na stronie Mirabbelki (www.chleb.info.pl) - ale i tak jest bardzo smacznie.

pieska

 
1 , 2