| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Kategorie: Wszystkie | Ciasta i ciastka | Coś na kolację lub śniadanie | Coś na obiad lub kolację | Desery | Napoje | Pieczywo | Przetwory | Przystawki | Sałatki | Sosy | Surówki | Zupy
RSS

Coś na kolację lub śniadanie

czwartek, 08 października 2015

Pasta z cukinii

 

Jejku, jakie to jest dobre! I takie łatwe :) Lista zakupów też krótka:

- dwie cukinie (mniej więcej 40 dag każda),

- dwie średnie cebule,

- dwa ząbki czosnku,

- dwie łyżki koncentratu pomidorowego,

- jedna ostra papryczka,

- oliwa,

- sól,

- pieprz;

Cebulę trzeba posiekać drobno i poddusić lekko na oliwie, dorzucić również drobno posiekaną ostrą papryczkę, dodać cukinie utarte wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Dusić mieszając co pewien czas aż nadmiar płynu odparuje i całość nabierze konsystencji pasty a w każdym razie czegoś, co da się położyć na kanapce. Wtedy dorzucić koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. I gotowe!

 

wtorek, 22 kwietnia 2014

Pasztet z soczewicy

Mój świąteczny przysmak, ale mięsożercom też smakował :)

- duża czerwona papryka,

- cebula,

- kubek czerwonej soczewicy,

- 2 kubki wody,

- słoiczek koncentratu pomidorowego,

- 6 łyżek drobnych płatków owsianych,

- 2 jajka,

- pół łyżeczki chilli,

- sól,

- pieprz,

- oliwa  (2-3) łyżki;

Najpierw trzeba posiekać dość drobno cebulę i lekko ją zeszklić na oliwie, potem dodać pokrojoną paprykę. Jeśli ktoś koniecznie chce, można ją wcześniej opiec i obrać ze skórki, mnie nieobrana papryka nie przeszkadza. Warzywa chwilę poddusić razem, dodać soczewicę i dwa razy tyle wody, ile było soczewicy. Gotować powolutku aż soczewica się rozpadnie. Trzeba często mieszać, bo masa ma skłonności do przypalania się. Dodać koncentrat pomidorowy, płatki owsiane w takiej ilości, żeby masa zrobiła się naprawdę gęsta. Przyprawić. Ostudzić. Dodać jajka, starannie wymieszać, przełożyć do formy (mała keksówka, wysmarowana starannie masłem i wysypana bułką tartą. Piec około godziny w temp. 175 stopni.

sobota, 11 lutego 2012

Pasta z zielonego groszku z curry

- dwie puszki groszku

- dwie łyżki majonezu

- łyżeczka curry

- pieprz

ugnieść, wymieszać, doprawić pieprzem i curry

niedziela, 05 lutego 2012

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

- 250 ml czerwonej soczewicy,

- 500 ml wody,

- 4 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych,

- 15 dag suszonych pomidorów,

- 3 - 4 łyżki soku z cytryny,

- sól, pieprz.

 

Czerwona soczewica nie wymaga moczenia, wystarczy więc ją ugotować, aż się rozpadnie na papkę. Pod koniec gotowania dodać płatki jęczmienne, które ją nieco zagęszczą, żeby nasza przyszła pasta nie była zbyt rzadka. Potem wystarczy dodać suszone pomidory i doprawić do smaku (można cytryną, tak jak ja, można również dodać paprykę słodką lub ostrą, przesmażona na oleju cebulę lub czosnek).

pieskuba

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Pasta jajeczna z curry

Potrzeba matką wynalazku. A pośpiech ojcem :o) Całkiem przypadkiem wyszła mi niezła pasta do kanapek.

- łyżka masła,

- 5 jajek,

- trzy łyżki mleka,

- 20 dag białego sera,

- łyżeczka curry,

- dwie łyżki majonezu,

- sól,

- pieprz;

Jajka roztrzepać z mlekiem i na łyżce masła usmażyć mocno ściętą jajecznicę. Ostudzić. Dodać pokruszony ser, curry, majonez. Zmiksować. Posolić, popieprzyć. Pożerać na kanapce :o)

 pieska

sobota, 17 września 2011

Pasta z soczewicy i warzyw

 

Jak dla mnie bomba. Mogę jeść na wszystkie posiłki z deserem łącznie :) Tradycyjnie, jak to w mojej kuchni, pasta jest bardzo prosta do przygotowania.

Składniki:

- dwie łyżki oleju słonecznikowego,

- średnia cebula,

- kawałek pora,

- duża marchew,

- 300 ml czerwonej soczewicy,

- 4 łyżki płatków jęczmiennych (lub innych, ale błyskawicznych),

- 600 ml wody (po prostu dwa razy tyle wody, ile bierzemy soczewicy),

- sól,

- pieprz,

- łyżka masła;

Wykonanie:

Warzywa niedbale posiekać, chwilkę przesmażyć na rozgrzanym oleju, dosypać soczewicę, zalać wodą, gotować aż soczewica zacznie się rozpadnie, czyli jakieś 20 minut lub ciut dłużej. Dodać płatki, można pogotować jeszcze chwilę, posolić, dołożyć masło i pieprz i gdy trochę ostygnie - zmiksować. Wystarczy na całą górę kanapek :) Bardzo ekonomiczne smarowidło.

pieska

poniedziałek, 02 maja 2011

Pasta oliwki jajko

Potrzeba matką wynalazku. Wegetariańskie dziecko domaga się czegoś atrakcyjnego na kanapki, a któż odmówi dziecku?

Tu mamy:

- puszkę ciecierzycy osączoną z zalewy,

-10 dag zielonych oliwek,

- dwie łyżki  majonezu,

- płaską łyżeczkę kurkumy,

... zmiksowane. To samo zrobimy z suszonymi pomidorami i powiemy, czy było warto :o)

 

pieska

sobota, 30 kwietnia 2011

Pasta wiosenna

Na Wielkanoc dziecko młodsze koniecznie chce rzeżuchę. Wysiewa ją w/na? glinianym jeżu a potem każe jeść, bo to przecież podobno zdrowe!

Pastę z rzeżuchą robimy tak:

- gotujemy na twardo 6 jajek,

- otwieramy puszkę tuńczyka w oleju,

- dodajemy 2 łyżki majonezu, po czym miksujemy;

Dajemy dziecku nożyczki i wysyłamy je na wiosenny zbiór rzeżuchy.

Dorzucamy zieleninę do uprzednio zmiksowanych rzeczy, mieszamy, można nieco posolić, ale tuńczyk w puszce jest zazwyczaj dość słony, więc nie jest to konieczne, pieprz natomiast konieczny jest. I już.

pieska

czwartek, 06 maja 2010

Pasta pomidorowa z białego sera

Dawno nic nie było. Paskudnie chorowaliśmy całą rodziną i nie było komu gotować i jeść. Ani robić zakupów. W okolicach wczorajszej kolacji stwierdziłam, że w lodówce mam głównie światło. I kostkę białego sera :o) I bazylię na balkonie. Na szczęście pastę do pieczywa można zrobić ze wszystkiego.

- 25 dag białego sera,

- słoiczek koncentratu pomidorowego,

- 2 łyżki majonezu,

- sól,

- pieprz,

- bazylia.

Ser ugnieść z koncentratem pomidorowym i majonezem. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Jeden warunek - trzeba lubić koncentrat pomidorowy.

środa, 28 kwietnia 2010

Pasta z ciecierzycy i zielonego groszku

- puszka ciecierzycy,

- puszka zielonego groszku,

- 3 łyżki oliwy,

- 2 łyżki majonezu,

- zielona pietruszka (dużo!),

- pieprz.

Ugnieciono, rozmieszano, posiekano, wrzucono, posypano, pomieszano jeszcze raz. Pożarto.

Zostały ino wspomnienia :o)))

środa, 24 marca 2010

Pasta z ciecierzycy z pomidorami

Ciecierzyca bardzo się sprawdza jako podstawa past do pieczywa, może dlatego że sama ma smak przyjemny, ale nie dominujący i można dodać co się chce.

Tu mamy:

- 45 dag ugotowanej ciecierzycy (waga przed ugotowaniem - 20 dag),

- 20 dag czerwonej papryki (czyli jedna średniej wielkości),

- pół słoiczka przecieru pomidorowego,

- łyżeczka suszonej słodkiej papryki,

- ząbek czosnku,

- dwie łyżki oliwy,

- sól, pieprz.

Ciecierzyca została najpierw namoczona, potem ugotowana do miękkości. Czerwoną paprykę lekko podpiekłam, ale tylko trochę, żeby nie była zupełnie surowa, a jeszcze chrupka. Ściągnęłam tyle skórki, ile się dało, ale nie tyle, żeby się przy tym namęczyć. Wrzuciłam paprykę do blendera, dolałam oliwę, wrzuciłam czosnek, paprykę i proszku i zmiksowałam. Do powstałego koktajlu dorzuciłam ciecierzycę. Kolejność wynika z tego, że jak mojemu blenderowi wrzucić wszystko naraz, to się buntuje. Może inne blendery też tak mają? Gdy blender uporał się z ciecierzycą, powstałą pastę doprawiłam do smaku solą, pieprzem i połówką słoiczka przecieru pomidorowego (kolor też przy tym zyskał nadzwyczaj).

Po dłuższym zastanowieniu dochodzę do wniosku, że jest to najlepsza z dotychczas zrobionych past do pieczywa. Szczegolnie, gdy kanapkę posmarować odrobiną majonezu. i dorzucić sałatę. Idę po więcej :o))

pieska

 

poniedziałek, 22 marca 2010

Pasta jajeczna z avocado

Tak mi się kiedyś obiło o uszy, że awokado da się zjeść z jajkiem na twardo. Jako maniaczka różnych smarowideł do pieczywa nie mogłam nie spróbować.

- dojrzałe awokado (1 szt),

- 2 jajka na twardo,

- ciut (łyżeczka mniej więcej) cytryny,

- 2 łyżki majonezu,

- sól, pieprz (pieprzu dużo).

Awokado i jajka ugnieść widelcem, skropić cytryną, żeby się nie zrobiło szarobure, dodać majonez, troszkę soli i pieprz. Bardzo wiosenny smak ma taka pasta. Zrobię ją też na Wielkanoc, koniecznie!

poniedziałek, 15 marca 2010

Pasta z makreli i twarogu

Dobra makrela nie jest zła. Szczególnie, gdy ją ugnieść z białym serem.

- duża, wędzona makrela,

- 30 dag twarogu,

- opakowanie serka homogenizowanego,

- zielona pietruszka,

- pieprz i ewentualnie sól.

Makrelę pozbawiamy skóry i (bardzo dokładnie) ości, ugniatamy starannie z twarogiem, jeśli był bardzo miękki możemy sobie darować dodawanie serka homogenizowanego, jeśli pasta wydaje się zbyt sucha, dodajemy. I koniecznie dużo posiekanej zielonej pietruszki i pieprzu. Sól tylko wtedy, gdyby makrela okazała się niezbyt słona - trzeba sprawdzić.

pieska

poniedziałek, 08 marca 2010

Pasta z ciecierzycy z pietruszką

... czyli coś na kształt humusu:

- dwie puszki ciecierzycy (puszki 400 g),

- cztery łyżki soku z cytryny, w przybliżeniu sok z połowy cytryny,

- 6 łyżek oliwy,

- 4 ząbki czosnku,

- pęczek zielonej pietruszki,

- sól i pieprz.

Ciecierzycę ugnieść, dodać sok z cytryny, oliwę, rozgnieciony czosnek, posiekaną pietruszkę, przyprawy. Wymieszać i jeść z ciemnych chlebem i pomidorem. Bardzo dekoracyjne kanapki wychodzą. I smaczne :o)

pieska

niedziela, 21 lutego 2010

Pasta jajeczna

... tylko w przedszkolu nie dodawali rukoli.

- 8 jajek ugotowanych na twardo,

- 25 dag miękkiego białego sera,

- 5 dag masła,

- pęczek posiekanej natki,

- mniej więcej tyle samo rukoli, też posiekanej,

- sól,

- pieprz.

Składniki ugnieść na pastę oganiając się od psa, stanowczo domagającego się, by przynajmniej jedno jajko zmieniło właściciela.

niedziela, 15 listopada 2009

Pasta z czerwonej soczewicy

Tydzień temu zrobiłam taką pastę z zielonej soczewicy. Była pyszna, ale miała wygląd nienadający się do pokazania szerszemu gronu. Nadawała się wyłącznie do jedzenia z zamkniętymi oczami o) Ta ze zdjęcia to już zupełnie co innego. Nie tylko smaczna, ale i estetyczna :o)

Kubeczek czerwonej soczewicy trzeba zalać dwoma kubeczkami wody. Gotować aż soczewica zacznie się rozpadać - czyli po jakichś kilkunastu minutach. Wtedy dodać 1/4 kostki masła, 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych lub owsianych (podgotować jeszcze chwilę), sól, trzy łyżki koncentratu pomidorowego i podsmażoną na oleju cebulkę. I już.

pieska