| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Przetwory

sobota, 30 stycznia 2010
niedziela, 06 grudnia 2009
niedziela, 22 listopada 2009

Skórka pomarańczowa

Na specjalne życzenie małżonka. Wielbiciela ciasta ze skórką pomarańczową.

Skórka najpierw była zbierana i lekko podsuszana żeby to, co już zostało zebrane, nie spleśniało. Gdy uznałam, że dość już tego śmietnika porozkładanego wszędzie w kuchni, czyli gdy wokół poniewierały się skórki 12 czy 15 pomarańczy w różnych stadiach podsuszenia, włożyłam wszystko do naczynia z pokrywą i moczyłam przez 3 dni, kilkakrotnie zmieniając wodę. Później znów zalałam świeżą wodą i gotowałam przez kwadrans lub trochę dłużej. Znów wylałam wodę i gdy skórki ostygły zabrałam się za zeskrobywanie białej części. Po podgotowaniu idzie to w miarę szybko i sprawnie. Potem pokroiłam skórki w drobne paseczki - jak cienki makaron. Zagotowałam litr wody i wsypałam do niego pół kilograma cukru. Do takiego syropu wrzuciłam skórki i gotowałam jeszcze przez pół godziny lub trochę dłużej. Przełożyłam do słoików. Teraz muszę znaleźć zagrzebany gdzieś przepis na bułkę pomarańczową, jeszcze nigdy nie wypróbowany. Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć ...Ą?

pieska

18:12, kuchnia.psakuby , Przetwory
Link Dodaj komentarz »