| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Przystawki

niedziela, 02 stycznia 2011

Śledzie z rodzynkami w occie winnym

Niech w końcu Autorka coś o mnie napisze! Ile można czekać!

Czekam dalej - i nic. Skandal - po prostu, skandal.

Niewinny śledź w occie winnym

Tak dalej być nie może! Napiszcie coś wreszcie.

Matjasy w pomidorach

Przepis "z-metropolii" wyszukany na "Wystarczająco dobrej pani domu". Teraz sprawdzony również przeze mnie i uznany za dooobry...

- 5 płatów matiasów,

 - 2 łyżki miodu naturalnego,

 - 4 średnie cebule,

 - 2 łyżki octu winnego,

- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,

 - olej (kilka łyżek),

- sól, pieprz;

 
Najpierw trzeba wymoczyć płaty matiasów.

Cebulę pokroić w plastry i dusić do miękkości na oleju, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów pokroić na kawałki. Potem ułożyć warstwami w salaterce czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2 dni.

pieska

Matjasy w sosie musztardowym

- 5 płatów matjasów,

- kilka łyżek musztardy,

- duża cebula,

- sok z jednej cytryny,

- olej;

 

... czyli śledzie z curry i musztardą. Musztarda była sarepska, śledzie to matjasy, a ponieważ gdy robimy coś do jedzenia z Zofią to humory nam dopisują, więc nie dało się nie przekręcić nazwy. Czyli mamy Majtasy saperskie.


Filety śledziowe wymoczyć przez kilka godzin. Pokroić na małe kawałki.Cebule pokroić w kostkę. Każdy kawałek śledzia posmarować z obu stron musztardą. Na dno słoika położyć warstwę cebuli, skropić sokiem z cytryny, posypać curry, na to ułożyć śledzie i polać olejem. I tak do końca do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula. Słoik zamknąć i odstawić na 24 godz. do lodówki.

sobota, 13 listopada 2010

Mufiny z oliwkami i papryką

 

... czyli, jak to mówi Dziecko Starsze, antyciasteczka :o)

Antyciasteczka robi się tak, jak ciasteczka, tylko nie dodaje się cukru, a zamiast owoców czy czekolady trzeba dodać coś niesłodkiego.

Składniki suche:

25 dag mąki,

pół łyżeczki soli,

łyżeczka proszku do pieczenia,

pół łyżeczki sody.

Mokre:

10 dag kefiru,

5 dag oleju słonecznikowego,

2 jajka.

 

Dodatki:

10 dag czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,

10 dag zielonych oliwek pokrojonych w kółeczka,

5 dag cebuli.

I dalej jak zawsze - zmieszać oddzielnie mokre i suche, szybko połączyć jedno z drugim, dodać warzywa, przełozyć do formy muffinowej wyłożonej papilotkami, piec 30 minut w temp. ok. 200 stopni.

W domu pachnie pizzą :o)

 

sobota, 26 grudnia 2009