| < Maj 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kuchnia x 2

Kuchnia x 2 - blog o gotowaniu i pieczeniu rzeczy prostych i pysznych

www.inpersona.pl

Napoje

sobota, 05 maja 2018

IMG_22722

czyli kawowa lemoniada na gorące dni

Kawowa lemoniada? Brzmi trochę jak remedium na kaca? Nic bardziej mylnego. Ten napój jest wyjątkowo smaczny. Daje jednocześnie i energię i orzeźwienie, a dzięki temu idealnie nadaje się na gorące dni. Jeśli chcesz uraczyć gości czymś oryginalnym podczas przyjęcia w ogrodzie, ten napój jest na taką właśnie okazję.

Przygotowanie zaczynamy wieczorem dnia poprzedzającego imprezę. Poniżej proporcje składników na 1 litr gotowego napoju.

Przygotuj składniki:

  • 8 łyżek zmielonej kawy
  • dwie cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • mała garstka listków mięty
  • zimna woda
  • woda gazowana
  • lód

Kawę wsypujemy do dzbanka lub do kawiarki typu french press i zalewamy bardzo czystą i bardzo zimną wodą. Moja kawiarka ma 0,5 litra pojemności. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Tak, nie mylisz się, to będzie kawa cold brew czyli parzona na zimno. Ma zupełnie inny smak niż kawa na gorąco. Pozbawiona jest goryczki i kwaskowatości, jest dużo łagodniejsza.

Kawę musimy dobrze przefiltrować. W kawiarce używamy tłoka, ale to nie wystarczy. Bierzemy więc tradycyjny papierowy filtr do kawy (lub złożoną wielokrotnie czystą gazę) i przelewamy przez niego kawę do litrowego dzbanka (w nim będziemy podawać gotowy napój).

Teraz dodajemy sok z 1 i 1/2 cytryny i cukier. Wszystko mieszamy, tak aby cukier jak najlepiej rozpuścił się w tym zimnym napoju. Pozostałą połówkę cytryny kroimy i wrzucamy półplastry do dzbanka, całość posypujemy liśćmi mięty. Dolewamy do pełna wodę gazowaną (u mnie wyszło ok. 1 i 1/2 szklanki) i dosypujemy lodu. Napój nie jest całkowicie klarowny, a to przez cząsteczki cytryny pozostałe przy wyciskaniu soku.

Smakuje wprost obłędnie a co więcej - ma jednocześnie efekt energetyzujący i orzeźwiający. Mój (prawie dorosły syn) najpierw się skrzywił, kiedy zapytałam czy chce mazagran, ale kiedy spróbował, nie mogłam go oderwać od dzbanka. I usłyszałam komplement - "fajne, takie kwaskowate i daje kopa":)

Spróbujcie sami, jutro podobno też ma być bardzo gorący dzień:)

Smakował Ci nasz mazagran? Mamy więcej pomysłów na pyszne napoje – znajdziesz je tutaj: Zdrowe napoje

 

 

Kuchnia x 2

 

22:52, kuchnia.psakuby , Napoje
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 05 stycznia 2017

_DSC9148

 

Pierwszy raz zrobiło go Starsze Dziecko. Wrzuciło do blendera:

- dwa dojrzałe banany

- mały pęczek natki pocięty nożyczkami

- 3 szklanki soku pomarańczowego

Zmiksować i gotowe. Dla mnie smak jest zbyt intensywny, rozcieńczam koktajl wodą, pół na pół. Pyszności i bardzo zdrowe :)

 

 

 

 

 

Kuchnia x 2

 

11:02, kuchnia.psakuby , Napoje
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 marca 2016

Koktajl jarmużowy

 

trzy pomarańcze

trzy jabłka

kilka garści jarmużu

Pomarańcze obrać, pokroić, jabłek nie obierać, pokroić, zmiksować, do powstałego musu dodać (lekko wciskając) kilka garści jarmużu, miksować aż jarmuż będzie przypominał drobno posiekaną pietruszkę. Wtedy całość będzie mniej słodka, ale kapuściany smak jarmużu nie będzie dominował dania :)

To nie jest hipsterskie smoothie, nie da się wypić, trzeba zjeść łyżeczką :)

Kuchnia x 2

 

09:01, kuchnia.psakuby , Napoje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 lipca 2014

Napój imbirowy

Inaczej - magiczny napój :)

Pierwszą butelkę a wraz z nią przepis dostałam od Natalii. Dziękuję, Natalio! Przepis nieco ewoluował, by dopasować smak do potrzeb Starszego Dziecka. Aby powstał Magiczny Napój potrzebujemy:

- 3 duże cytryny lub 4 mniejsze,

- 50 dag cukru,

- kawałka imbiru (10 - 15 cm),

- 1 dag drożdży,

- 5 litrów wody,

- gąsior czyli balon o stosownej pojemności;

Imbir posiekać i zagotować w litrze wody, ostudzić. Sok z cytryny wycisnąć. Imbir, sok, cukier, drożdże i pozostałą wodę zmieszać w gąsiorze. Zostawić na dobę w ciepłym miejscu, potem na kilka dni przenieść w miejsce chłodne. Przelać do butelek odławiając imbir i cytrynowe strzępki :)  Przechowywać w lodówce lub w innym zimnym miejscu (eh, uwielbiam moją piwnicę, tyle się w niej mieści) Otwieranie butelek bywa ciut ryzykowne, jednak nie tak jak w przypadku podpiwku, o którym było poniżej.

Pierwotnie przepis zakładał też pokrojenie cytryn i wrzucenie jej do przygotowywanego napoju, jednak smak moczonego albedo nie odpowiadał Starszemu Dziecku.

Kuchnia x 2

 

21:52, kuchnia.psakuby , Napoje
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 marca 2010

Sok z marchwi

Uwielbiam! Najlepszy w proporcjach:

- 2 kg marchwi,

- 1 kg słodkich jabłek.

+ sokowirówka, od dzieciństwa jeden z najbardziej ukochanych sprzętów kuchennych :o)

Sok z marchwi, jabłek i buraków

a tak wygląda, gdy się weźmie po równo:

- marchew,

-jabłka,

-buraki :o)

pieska

poniedziałek, 28 grudnia 2009

Koktajl mleko banany truskawka

Teraz cała seria napojów poświąteczno - okołosylwestrowych, pozwalających zapomnieć o ciężkich świątecznych słodkościach. Każdy z nich do przygotowania w trzy minuty :o

Koktajl mleczno-truskawkowo-bananowy to:

- jedno opakowanie (450 g) (roz)mrożonych truskawek,

- dwa banany,

- dwie łyżki cukru,

- 600 ml mleka.

Wszystkie składniki zostały wrzucone do miksera i... już.

pieska

sobota, 26 grudnia 2009

Koktajl pomarańczowo-bananowy

Jak dla mnie rewelacja, rodzina mniej zachwycona. Dwa banany zmiksowane z sokiem wyciśniętym z trzech dużych pomarańczy. Gdyby tak częściej chciało mi się wyciskać pomarańcze...

Koktajl mleczno-bananowy

To już pewnie robi się nudne :o) Ale trzeba było jakoś zagospodarować te banany, które małżonek kupił w ilości stosownej dla niedużej kolonii gibbonów :o)

- trzy banany,

- dwie łyżeczki cukru waniliowego,

- pół litra mleka,

Mikser :o)

12:39, kuchnia.psakuby , Napoje
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 25 października 2009

Kawa Latte

Latte macchiato w autorskiej wersji serwuje małżonek. Autorskiej, bo to co wlewa do gorącego, spienionego mleka to nie jest klasyczne espresso, tylko po prostu mocna kawa. Ale i tak jest pyszne :o)

22:25, kuchnia.psakuby , Napoje
Link Komentarze (1) »