| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

www.inpersona.pl

Mój nowy blog o reklamach
OREKLAMACH.BLOX.PL

Zupy

czwartek, 12 listopada 2015

Zupa Marchewka Pomarańcza

Słodka, marchewkowa zupa. Przepiękny kolor, prawda?

- marchew - 1 kg,

- sok pomarańczowy - 250 ml,

- cebula - 2 średniej wielkości,

- śmietana 18 % (mała),

- łyżka masła,

- dwie łyżki oliwy,

- łyżeczka tymianku,

- sól, pieprz;

 

Wszystko szybciutko. Cebula posiekana raz-dwa, wrzucona do garnka i zeszklona na oliwie i maśle, potem marchewka pokrojona w talarki i tymianek. Poddusić 10 minut na małym ogniu, wlać sok pomarańczowy i tyle wrzątku, żeby przykrył warzywa, gotować aż marchewka będzie miękka. Poczekać aż przestygnie, zmiksować, dodać śmietanę, sól i pieprz. Pasowałby też imbir

 

Zupa marchewka pomarańcza

11:19, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 marca 2012

Żurek

Akurat zdąży się zakwasić do świąt :o)

- 6 łyżek mąki żurkowej (albo po prostu żytniej razowej),

- 500 ml przegotowanej wody,

- 4 ząbki czosnku (nieobrane, razem z łuskami),

- ziele angielskie,

- liście laurowe,

- pieprz.

 

Mąkę i chłodną wodę rozmieszać w kamionkowym lub szklanym naczyniu, dodać przyprawy, przykryć ściereczką, pozostawić do zakwaszenia w raczej ciepłym miejscu, mieszać kilka razy dziennie. Po 3 - 6 dniach będzie w sam raz.

 Przepiękne zdjęcie, prawda?

 

Żurek

 

 

 

19:25, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 04 marca 2012

Bulion warzywny

 

 

 

 

 Najukochańsza zupa młodszego dziecka. Wegetariański rosół :o)

- 3 marchewki,

- 2 pietruszki,

- kawałek selera,

- por,

- przekrojona i przypalona na patelni cebula (w łupinie),

- 3 listki laurowe,

- ziele angielskie,

- sól,

- pieprz,

- kurkuma,

- drobny makaron,

- zielona pietruszka.

Wykonanie arcyproste - warzywa obrać, zalać wodą, od momentu zagotowania gotować jeszcze 25 - 30 minut, doprawić jak się lubi, podawać z drobnym makaronem. Można dodać sos sojowy, jeśli smak jest za mało intensywny.

 

Bulion warzywny

 

 

 

niedziela, 19 lutego 2012
sobota, 18 lutego 2012

Zupa krem z selera

- łyżka masła

- łyżka oleju słonecznikowego

- duża cebula biała,

- pół dużego selera (około pół kilograma),

- 2 średnie ziemniaki,

- 250 ml mleka,

- sól,

- pieprz.

Cebulę pokrojona w piórka i seler pokrojony w plasterki poddusić na maśle i oleju. Zalać wrzątkiem, dodać pokrojone w plasterki ziemniaki, posolić, ugotować do miękkości. Zmiksować, dolać mleko, pieprz i najlepiej coś zielonego, bo zupa będzie wyglądała blado :o)

pies

15:49, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 11 lutego 2012

Zupa krem z pomidorów

- łyżeczka masła

- łyżka oleju

- duża cebula

- dwie duże marchewki

- trzy ząbki czosnku

- trzy puszki pomidorów

 - sól, pieprz

- śmietana

- natka pietruszki

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle i oleju. Dorzucić marchew pokrojoną na kawałki, chwilkę podsmażyć i dodać rozgniecione niedbale pomidory razem z sosem. Dusić przez 20 minut, zmiksować, dodać 500 ml wody lub bulionu warzywnego, doprawić solą, pieprzem, podawać ze śmietaną i zieloną pietruszką.

Ukochana zupa rodziny :o)

 

Zupa krem z pomidorów

piątek, 10 lutego 2012

Zupa dyniowo-ziemniaczana

W lodówce miałam jeszcze pół kilograma zamrożonej dyni. Dlatego dziś całkiem jesienna zupa.

- 50 dag dyni,

- 35 dag ziemniaków,

- duża cebula,

- łyżka masła,

- łyżka oliwy,

- 300 ml mleka,

- łyżeczka kurkumy,

- gałka muszkatołowa,

- sól, pieprz.

Do garnka wrzucić masło, wlać oliwę, dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Dodać dynię pokrojoną w grubą kostkę i ziemniaki pokrojone jak kto chce :o) Poddusić około 10  minut, zalać wrzątkiem, pogotować jeszcze kilka minut. Poczekać, aż trochę ostygnie, zmiksować, dodać ok 300 ml mleka (duży kubek), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (dużo, dodałam prawie całą). Kurkuma była potrzebna w zasadzie tylko po to, żeby zupa miała ładniejszy kolor, bo te zeszłoroczne, bez słońca rosnące dynie były raczej blade...

pieska

Zupa dyniowo-ziemniaczana

niedziela, 05 lutego 2012

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym

Jak się już nabędzie mleko kokosowe, nie wiadomo do czego, to potem trzeba się zastanowić, co zrobić, żeby się nie zmarnowało. I wtedy trzeba znaleźć przepis na zupę, bo jest tak zimno, że najchętniej je się zupę właśnie. A przepis czekał na mnie na Interii.

- 2 cebule,

- łyżeczka masła,

- łyżka oliwy,

- 50 dag marchwi,

- 100 ml mleka kokosowego,

- sól, pieprz.

 

Posiekane cebule zeszklić na maśle i oliwie, dodać marchew pokrojoną na grube plasterki, chwilę podsmażyć, zalać wodą lub bulionem, ugotować do miękkości. Dodać mleko kokosowe, zmiksować, doprawić pieprzem i solą. Można posypać prażonymi ziarnami słonecznika :o)

pieska

sobota, 28 stycznia 2012

Zupa marchewkowa z imbirem

- 80 dag marchwi,

- ziemniak,

- cebula,

- łodyga selera naciowego,

- dwie łyżeczki tartego imbiru,

- szczypta gałki muszkatołowej,

- sól,

- pieprz,

- szklanka mleka,

- łyżka masła,

 

Cebulę i seler posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojoną w małe kawałki marchew, ziemniak i imbir, gotować, aż marchew będzie miękka. Przyprawić solą, pieprzem i gałką, zmiksować, dodać mleko (lub, jak kto woli, śmietanę).

 

pieska

 

czwartek, 29 grudnia 2011

 Zupa marchewkowa z curry

- 2 łyżki oleju słonecznikowego,

- łyżka curry,

- 50 dag marchwi, pokrojonej w plasterki,

- duża cebula pokrojona jakkolwiek :o),

- jabłko (nieduże), pokrojone jak cebula :o),

- sól,

- pieprz,

- jogurt naturalny;

Olej rozgrzać w garnku, dorzucić curry i lekko podsmażać przez mniej więcej 2 minuty. Dodać pokrojone warzywa, dokładnie wymieszać. Zalać wodą lub bulionem warzywnym i gotować przez mniej więcej 20 minut. Zmiksować, doprawić. Podawać z jogurtem.

22:41, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Komentarze (4) »
niedziela, 23 października 2011

Zupa z czerwonej papryki

A oto zupa, która wygląda jak pomidorowa, a jest zupą z czerwonej papryki.  Nowy smak w naszym domu, a danie przy okazji ładnie pachnie i apetycznie wygląda.

- 3 duże, czerwone papryki,

- łyżka  masła,

- średnia cebula,

- włoszczyzna,

- śmietana 18 %,

- sól,

- pieprz,

- makaron;

Z włoszczyzny i 1,5 l wody ugotować wywar warzywny. Cebulę i paprykę pokroić i dusić na maśle przez mniej więcej 15 - 20 minut, aż będą miękkie. Paprykę z cebulą zmiksować, dodać wywar, śmietanę wymieszać z małą ilością gorącej zupy i też dodać, doprawić solą i pieprzem, podawać z makaronem.

pieska

czwartek, 23 czerwca 2011

Chłodnik

Oto chłodnik dla bardzo, bardzo leniwych. Żadnego pracochłonnego siekania i długich przygotowań. Potrzebujemy:

- 5 - 6 małych buraczków,

- 4 kubeczki kefiru,

- jajka na twardo,

- koperek,

- sól, pieprz;

Buraczki trzeba obrać, pokroić, ugotować, ale bardzo krótko - jakieś 10 minut. Poczekać, aż wystygną, zmiksować, dodać zimny kefir (jogurt, zsiadłe mleko, co kto lubi), sól, pieprz. Podać z jajkiem i koperkiem.

pieska

21:11, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 30 kwietnia 2011

zxz

21:59, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Dodaj komentarz »
sobota, 19 czerwca 2010

Zupa warzywna

Za każdym razem trochę inaczej smakuje, w zależności od tego, co do niej wrzucę. Dziś były to:

- cebula

- mały por

- duża garść fasolki szparagowej

- duża marchewka

- dwie łodygi selera naciowego

- mała cukinia

- kalarepka

- kawałek brokuła

- 3 łyżki ryżu

- 2 spore ziemniaki

 

czwartek, 17 czerwca 2010

Barszcz zabielany

Niezbędnie konieczne są dobre, świeże, soczyste buraki. Takie jak teraz na przykład.

- 1 kg buraków

- włoszczyzna

- kubeczek śmietany 18 %

- łyżka mąki

- 4 - 5 ziemniaków

- koperek

- sól, pieprz

Buraki myjemy i obieramy. Dwa średniej wielkości zostawiamy, resztę kroimy w plasterki i gotujemy  z włoszczyzną aż będą miękkie. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę, a te dwa, które wcześniej zostały ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wygotowane buraki i włoszczyznę wyrzucamy, do wywaru dodajemy ziemniaki i utarte buraki, solimy i gotujemy mniej więcej przez 15 minu, czyli do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy łyżkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody, a na koniec kubeczek śmietany. Posiekany koperek i pieprz już na talerzu.

niedziela, 13 czerwca 2010

Zupa kalafiorowa

Małżonka można wygonić z domu przy pomocy kalafiora, ale akurat był nieobecny. Dzieci lubią :o)

Taka zupa to tylko chwila pracy i niewiele składników:

mały kalafior

duża marchewka

mały por

4 średnie ziemniaki

łyżka mąki

szklanka mleka

sól, pieprz

Kalafior dzielimy na małe różyczki, pora siekamy w półtalarki, marchew ucieramy na dużych oczkach tarki, ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Warzywa trzeba zalać wrzątkiem -tylko tyle, rzeby były przykryte i ugotowaćz solą do miękkości czyli przez jakieś piętnaście minut. Potem wystarczy rozrobić łyżkę mąki z mlekiem, dodać do zupy, zagotować i podawać z koperkiem lub inną zieleniną.

 

22:37, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 31 maja 2010

Botwinka

Zupa na teraz. Doskonale prosta, jedyny problem to właściwie doprawienie, ale to już zależy od tego, co kto lubi. Moją botwinkę robi się tak:

trzy pęczki młodych buraczków (jeśli jest to duża botwina z dużymi buraczkami to odpowiednio mniej, tu jest mowa o naprwdę małych buraczkach, wielkości rzodkiewek mniej więcej) - myjemy, kroimy drobno, razem z liśćmi odrzucając tylko to miejsce, w którym łodyżki łączą się z korzeniem, bo tam lubi gromadzić się piasek całkowicie odporny na wielokrotne płukanie. Pokrojoną botwinkę zalewamy wrzątkiem  i gotujemy 10 minut od chwili zagotowania. Doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny - pół cytryny na jeden pęczek buraczków.

Potrzebne będą jeszcze:

- jajka na twardo,

- koperek,

- jogurt naturalny lub śmietana,

które dodajemy już na talerzu. Zupa jest pyszna i na gorąco i na zimno, gdyby przypadkiem trafił się upalny dzień, chociaż ja to już nie pamiętam, co to takiego. Czy w tym roku planowane jest w ogóle jakieś lato?

Tagi: botwinka zupy
12:08, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 08 maja 2010

Zupa krem ze szparagów

Bardzo lubię. Małżonek też, ale dzieci - nie! One ostatnio lubią tylko szpinak!!!

Zupa była niezmiernie prosta. Składała się z:

- dużego pęczka białych szparagów (obranych z włóknistej skórki, krótko ugotowanch i zmiksowanych),

- kubeczka śmietany 18 % (dodanej do gorącej, zmiksowanej już zupy),

- soli,

- świeżo mielonego pieprzu.

sobota, 20 lutego 2010

Zupa ogórkowa

Wiem, zupełnie zwyczajna i każdy potrafi ją zrobić, zazwyczaj jednak na wywarze mięsnym lub kostce rosołowej. Moje zupy są wyłącznie wegetariańskie, tak jak zdecydowana większość dań, poza rybami :o) Taka prosta zupa to:

40 dag utartych kiszonych ogórków,

dwie marchewki, też utarte,

por, pokrojony w półplasterki,

4 ziemniaki,

2 łyżki kaszki manny,

2 łyżki oleju,

ciut masła.

Utartą marchew i pokrojonego pora podduszamy na oleju, zalewamy wrzątkiem, dorzucamy ziemniaki pokrojone w grubą kostkę i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy kaszkę, utarte (ze skórką) ogórki - trzeba pamiętać, żeby nie zrobić tego w odwrotnej kolejności - ziemniaki gotowane razem z kwaśnymi ogórkami pozostaną twarde - gotujemy jeszcze chwilę wszystko razem, wrzucamy łyżeczkę masła, odstawiamy na kwadrans, żeby się smaki pomieszały i podajemy z zieloną pietruszką i jeśli się lubi - z odrobiną śmietany lub mleka.

pieska

poniedziałek, 15 lutego 2010

Zupa pieczarkowa

Jak wszystkie (prawie) moje zupy ta również jest szybka i łatwa.

Obieramy

- 25 dag pieczarek i kroimy w plasterki

wrzucamy je do garnka na łyżkę masła lub oleju i gdy się duszą kroimy w półplasterki

- jednego średniej wielkości pora, potem dorzucamy

- dwie utarte marchewki

(Pieczarkami pachnie już w całym domu)

Podduszamy jeszcze przez chwilę, po czym zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 10 minut, w tym czasie obieramy i kroimy w kostkę

- 3 - 4 ziemniaki.

Dolewamy wrzątku tylko tyle, by warzywa były przykryte, solimy i gotujemy aż ziemniaki zrobią się miekkie czyli ok. 10 minut.  Zabielamy szklanka mleka lub smietaną (u mnie mleko). (O pieprzu ja, jego maniaczka, już nawet nie muszę wspominać, prawda?)

 

 

niedziela, 07 lutego 2010

Zupa cebulowa z grzankami

Jak zwykle proste, tylko dużo krojenia cebuli :o) Wszystko, czego potrzebujemy to:

- mała włoszczyzna,

- 8 średniej wielkości cebul,

- 2 łyżki masła,

- łyżka mąki,

- sól, pieprz,

- kilka kromek bułki,

- żółty ser.

Z włoszczyzny robimy wywar. W drugim naczyniu roztapiamy dwie łyżki masła i na niedużym ogniu szklimy cebule pokrojone w krążki (grubość krążków - 2-3mm). Gdy cebula wygląda na zeszkloną, dorzucamy płaską łyżkę mąki i jeszcze chwilkę mieszamy. Dolewamy wywar, solimy i gotujemy jeszcze chwilę (zupa powinna zrobić się nieco ciemniejsza). Przygotowujemy grzanki - kromki bułki smarujemy cienko masłem,  układamy ser i podpiekamy, żeby pięknie wyglądały. Teoretycznie układamy grzanki w talerzu z zupą, dzieci wybrały wersję - zupa na talerzu, grzanka w ręku.

Namoczona grzanka też jest dobra, o dziwo!

pieska

środa, 03 lutego 2010

Zupa ziemniaczana

Nic szczególnego - włoszczyzna, ziemniaki, kubeczek śmietany, troszkę przypraw. I wychodzi pyszna zupa na zimny dzień :o)

Warzywa obieramy i gotujemy wywar, dodając listek laurowy. Jedną, dużą marchewkę trzeba zostawić, żeby nasza zupa nie była całkiem biała :o) Gdy wywar sam się robi, obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Trzeba też utrzeć marchew na tarce o dużych oczkach. Z gotowego wywaru wyławiamy warzywa. Zamiast nich wrzucamy ziemnaki, marchew, sól i łyżeczkę majeranku. Gdy ziemniaki są miękkie (po mniej więcej 12 minutach) trzeba do zupy dodać śmietanę (18 %). Żeby się nie zwarzyła, najlepiej przełożyć ją do miseczki, po trochu dolewać do niej zupę i mieszać. Potem można już przelać do garnka. I gotowe, naprawdę :o)

Przydałaby się jeszcze natka piertuszki, ale zupa pozująca nam do zdjęcia musiała się obyć bez. Bardzo załuję, bo byłaby wtedy naprawdę piękna!

pieska

sobota, 30 stycznia 2010

Zupa z zielonego groszku

Mój aparat nie radzi sobie z zielenią, co udowodnił już w przypadku zupy z brokułów. (A może po prostu nie lubi zup - muszę to przemyśleć...) Bo ta zupa wcale tak nie wygląda! Jest zielona, jak zupa z zielonego groszku być powinna. I robi się ją błyskawicznie. W garnku trzeba rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojonego pora, pietruszkę, po chwili jedno opakowanie mrożonego groszku. Chwilkę podsmażyć, zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut. W tym czasie obrać i pokroić  w grube plastry 3 ziemniaki średniej wielkości. Dorzucić ziemniaki, posolić, gotować aż będą miękkie. Zmiksować, koniecznie dodać czarny pieprz.

Zupa pomidorowa

Sobota. Wszystko robię sobie niespiesznie i z kawą w kubeczku. Na przykład taką zupę pomidorową. Prostą jak wszystko na moim blogu. Bo to tylko:

- włoszczyzna

- dwie puszki pomidorów

- makaron

- przyprawy

Warzywa wystarczy obrać i ugotować mocny, intensywny w smaku wywar. Taki, od którego pachnie w całym domu. Dwie puszki pomidorów dokładnie zmiksować. Wlać do wywaru warzywnego, zagotować, posolić, dodać łyżkę masła i pieprz. I już mamy zupę. Ugotować makaron (może penne to nie jest najodpowiedniejszy makaron do zupy, ale taki lubimy).  Ilość też odpowiednia - akurat dla trzech osób dużych i jednej jeszcze niezupełnie.

czwartek, 21 stycznia 2010

Zupa marchewkowa

Moja ukochana, arcyprosta zupa z dwu składników: marchwi i ziemniaków. Nauczyłam się ją gotować od mamy mojego męża, tak samo zresztą było z kozami, topielcem i barszczykiem :o) Dziś rano robiłam ją prawie po ciemku (bo nie chciałam budzić rodziny) i nie do końca przytomna, bo w stycznowe poranki nie mam zwyczaju być przytomna. Albo na przykład zorganizowana. Na szczęście tu trudno o czymkolwiek zapomnieć:

- 6 marchewek,

- 4 ziemniaki,

- sól,

- łyżka masła,

- łyżka mąki.

Marchew trzeba obrać, pokroić najpierw wzdłuż na 4 części a potem na plasterki. Zalać wrzątkiem i podgotować 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki dodać do gotującej się marchwi, dolać wody, całość posolić. Gdy ziemniaki będą miękkie, roztopić w niedużym rondelku masło, gdy będzie gorące dosypać mąkę, chwilę pomieszać, nie wpadać w rozpacz gdy wyjdą kluski. Substancję powstałą w rondelku (zasmażkę lub kluski zasmażkowe) rozprowadzić wywarem z zupy, co przy użyciu trzepaczki-różgi udaje się niezawodnie. Wlać do zupy. I gotowe.

pieska

 

Zupa marchewkowa

14:03, kuchnia.psakuby , Zupy
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2